Задава се черен списък и на свободните финансови регулатори

Страните от Г-20 може да съставят „черен“ списък на държавите, които имат по-свободни финансови регулации, и да им наложат санкции, е заявил британският финансов министър Алистър Дарлинг, цитиран от Ройтерс.
„Така както преследваме данъчните убежища, така искаме да преследваме и регулаторните убежища“, е заявил Дарлинг в интервю.
„Не е добре за финансовата стабилност, че някои компании могат да оперират от някой карибски остров и ние да не знам какво вършат“, е заявил той.
Забележката на Дарлинг, която е една от най-силните до момента по проблема от страна на официален представител на страна от Г-20, подсказва, че групата е решена да наложи финансови реформи по целия свят, за да намали риска от нова криза с размер като сегашната.
От Г-20 ще подготвят „временен черен списък“ на регулаторните убежища до срещата на финансовите министри на страните от групата през ноември, както и „сив“ списък на страните, които също трябва да затегнат стандартите си.
Сред мерките срещу страните в списъка вероятно ще е предложение за увеличаване на разходите за правене на бизнес с банки от страните в списъка.
През април страните от Г-20 постигнаха споразумение страните, определени като данъчни убежища, да влязат в публично обявен списък, като бяха предвидени и санкции.
Оттогава някои европейски страни като Швейцария направиха промени в законите си за банковата тайна, за да бъдат извадени от списъка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *