Завръщането на Качински на власт вещае рискове за икономиката на Полша

Патрията на Ярослав Качински „Право и справедливост“ се връща на власт в Полша, след като получи над 50% от гласовете на парламентарните избори преди седмица. Управляващите от пробизнес партията „Гражданска платформа“ бяха свалени от власт, като спечелиха 23,4%. Резултатите показват, че в Полша ще управлява една-единствена партия, което се случва за пръв път от падането на комунизма през 1989 г., посочва Славомир Шираковски, социолог, основател и главен редактор на най-голямото полско списание за политически коментари и критика „Критика политична”, в анализ за Project Syndicate.

След изненадващата победа на Анджей Дуда на президентските избори през май сега „Право и справедливост“ контролира почти всички нива на властта в Полша. Единствената надежда за тези, които смятат, че партията и популисткия й национализъм представляват заплаха за страната, е фактът, че тя не успя да вземе две трети от мнозинството в парламента, необходими за промяна в конституцията.

Шираковски коментира, че изборните резултати са в остро противоречие с икономическите данни и социалните условия в Полша. При управлението на „Гражданска платформа“, която впрочем беше първата партия, преизбрана на парламентарен вот в посткомунистическа европейска държава, ръстът на БВП изпревари този във всички държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Кумулативният ръст на икономиката от 2008 до 2014 г. възлиза на 23,8%, безработицата падна под 10% за пръв път от две десетилетия насам, а бюджетният дефицит с сви от 8 до 2% от БВП.

Освен това поляците изглежда никога не са били по-доволни от качеството им на живот. През септември мащабно проучване показа, че 84% от населението смята изминалата година за успешна. Избирателите, които върнаха „Право и справедливост“ на власт, не са нито социално маргинализирани, нито икономически уязвими. „Гражданска платформа“ изгуби подкрепата на тези, които извличаха най-много полза от управлението й.

Bloomberg също отбелязва, че е изненадващо как поляците са недоволни от статуквото. От друга страна обаче агенцията посочва, че в Полша делът на „работещите бедни“ е 10,6%, както и голямата разлика между Варшава и Западна Полша, където се развива предприемачеството, а инфраструктурата е добра, и източните части на страната, които изостават.

Кампанията на „Право и справедливост“ канализира недоволството и страховете на поляците от бежанската криза, в чийто контекст „Гражданска платформа“ изглеждаше откъсната от реалността, коментира Bloomberg.

Повратната точка бяха президентските избори през пролетта, когато тогавашният президент Бронислав Коморовски проведе вяла кампания, убеден, че ще остане на поста още един мандат. Project Syndicate подчертава, че за пръв път от 1989 г. наследникът на комунистическата партия – Демократичен ляв алианс – няма да е представена в Сейма, тъй като не прескочи 8-процентовата бариера.

Качински вече успя да елиминира конкуренцията на „Право и справедливост“ в дясната част на политическия спектър. За разлика от Унгария с крайнодясната партия „Йоббик“, в Полша не би просъществувала формация с откровено фашистка реторика.

При бъдещото управление на партията се очертава конфликти с Брюксел най-вече за имигранционната политика, но и за бюджета, опазването на околната среда („Право и справедливост“ отправяше големи обещания към миньорите). Други деликатни теми вероятно ще бъдат по-агресивното отношение на новите власти към Русия, намеренията за по-щедри помощи, по-ниска пенсионна възраст и по-ниски данъци за малките и средни предприятия. Всичко това вероятно ще увеличи публичния дълг. Плановете на партията да увеличи данъците за банките и подозренията й към чуждестранните инвеститори, най-вече големите корпорации, ще подкопаят икономиката, прогнозира Bloomberg.

Въпреки че икономиката на Полша е достатъчно силна, за да успее да противостои на някои сътресения, тя не е недосегаема. С БВП сходен до белгийския, но с три пъти по-голямо население, Полша все още наваксва темпа на голяма част от Европа. И макар че е извън еврозоната и това й дава известна свобода в паричната политика, всяка нестабилност в обменния курс може да стресне инвеститорите. Ключови сфери, включително обществените поръчки, законът за фалитите и пазарните регулации, все още имат жизненоважна нужда от реформи.

Бъдещото правителство на „Право и справедливост“ би трябвало да се заеме с това, ако приоритетът му беше създаването на нови работни места и насърчаването на предприемачеството. Засега обаче Ярослав Качински и съпартийците изглежда имат други планове, прогнозира Bloomberg.

При управлението на бъдещото правителство, начело с Беата Шидло, която ръководеше кампанията на Анджей Дуда, може да се очаква чистка по високите етажи на обществените медии и държавни предприятия, прогнозира Шираковски. Ярослав Качински нееднократно е казвал, че хората в държавата, а не принципите, с ключа към успеха.

Партията му има намерение да забрани сексуалното образование в училищата, както и липсата на възможност за сключване на граждански партньорства. Някои членове на „Право и справедливост“ искат дори пълна забрана на абортите, дори когато здравето на жената е в опасност.

Що се отнася до външната политика, тя ще е някъде между прагматизма и идеологията: Качински и съпартийците му едва ли ще рискуват спиране на еврофинансирането и изолация. Макар че част от кампанията му беше намерението Полша да не приема никакви бежанци, лидерът на „Право и справедливост“ едва ли ще стигне толкова далеч, тъй като тогава конфронтацията с ЕС би била прекалено остра, прогнозира Project Syndicate.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *