Китайската индустрия с изненадващ нов спад

Китайската индустрия се свива изненадващо и през октомври за трети пореден месец. Ключовият производствен сектор в страната, официалният индекс на производствената активност (PMI) е бил на ниво от 49,8 пункта през предния месец, предава Ройтерс, позовавайки се на официалната статистическа служба (NBS).

Експертите очакваха обаче стойността да е 50 пункта. Когато индексът е под 50 пункта, това означава, че производствената активност се е свила, а при стойност над 50 има експанзия. Огромният производствен сектор в Китай изпитва трудности да си върне инерцията.

„Докато дефлационните рискове продължават да се засилват, допълнително съкращение преди края на тази година все още е възможно“, казват в бележка анализатори на ANZ, имайки предвид намаляването на размера на резервите, които банките трябва да притежават, за да се освободят повече средства за нови заеми.

Новите фабричните поръчки за износ спадат за 13-ти пореден месец през октомври, макар и подиндексът за новите поръчки – както за вътрешното, така и за външното търсене, растат незначително до 50,3 пункта в сравнение с ниво от 50,2 пункта през септември.

Официалната статистика разглежда производствената активност сред големите компании, докато частните проучвания на Мarkit и Caixin се фокусират над малки и средни фирми в сектора.

„Поради сегашното слабо възстановяване на световната икономика и низходящия натиск над икономиката на страната производителите все още се сблъскват със сериозната ситуация при вноса и износа“, казва Жао Синхе, старши статистик на NBS в изявление, придружаващо данните.

Големият китайски производител на строителни машини Sany Heavy Industry заяви в петък, че отчете загуба през третото тримесечие, засегнат от пренасищане на пазарите и непродадено оборудване в складовете си.

Китай е напът да регистрира най-слабия си ръст от 25 години насам.Властите в Пекин очакват тази година икономическият растеж да бъде 7%, но редица слаби икономически данни повдигнаха съмнения, че Китай може и да не постигне тази цел.

Китайското ръководство е поставило за задача по време на Петия пленум на Централния комитет на Китайската комунистическа партия в хода на 13-тия петилетен план да бъде осигурен икономически растеж от 6,5 – 7 процента. Това заяви на втората международна конференция „Да разберем Китай“ междувременно днес първият заместник-председател на китайския Държавен съвет Чан Гаоли, цитиран от ТАСС.

„Предварителните ни оценки сочат, че до 2020 г. средното увеличение на брутния вътрешен продукт ще бъде 6,5 – 7 процента. При такива темпове на икономически растеж общият обем на брутния вътрешен продукт (БВП) ще се удвои в сравнение с 2000 година, а БВП на глава от населението ще надвиши 10 хиляди долара“, отбеляза той.

За последното трето тримесечие на 2015 г. китайският БВП се увеличи с рекордно ниските 6,9 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *