Турската Garanti Koza започва проект за 1 млрд. евро с покупка на земя от Кирил Домусчиев

Четири гигантски кули от по над 50 етажа, а по средата – лагуна. Инвестиция – 1 млрд. евро. Инвеститор – турската компания Garanti Koza. Минало – завод за мотокари. Досегашен собственик на земята – Кирил Домусчиев. Място – почти центърът на София.

Това е визитката на най-големия проект в сектора за недвижимите имоти в столицата, а и в България. В графата „най“ попада и сделката за придобиване на самата земя, върху която ще се разгърне строителството. От втората половина на октомври тя е собственост на турската компания срещу 39 млн. евро. Въпросните 100 декара вече девет години са притежание на компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те, с малко странични партньори, приватизираха мястото през 2006 г. Тогава Агенцията за приватизация сви до минимум конкуренцията за „Балканкар Средец“, като допусна в сделкатасамо кандидати с опит в машиностроенето, въпреки че всички виждаха в 122-те декара на почти спрялото предприятие идеален терен.

Новият шампион в класацията на топ проектите в имотния център не е първият заявен гигант на мястото бивш софийски завод. Преди кризата испанската компания „Риофиса“ се готвеше да изгради 110-метрова кула върху терена на бившият жп завод. Литовската VP Group щеше да инвестира в градски строителен проект на мястото на завод „Балканкар 6-ти септември“. И двата проекта не започнаха. С висок план бяха и братя Домусчиеви – основната сграда на терена на „Балканкар“ трябваше да се извиси на 180 метра, но така и не започна да се строи.Интересът, а оттам и сделката, идва, защото строителният сектор днессе възстановява, макар и бавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *