Загубите от задръстванията в САЩ – $160 млрд.

Колите по пътищата на САЩ са се увеличили в условията на засилващ се икономически растеж и по-евтини горива, но това е довело до най-тежките задръствания.

Средно американците сапрекарали в задръствания 42 часа годишно, което струва 160 милиарда долара годишно. Това сочи доклад на Тексаския транспортен институт, цитиран от Ройтерс и БТА. Разходите включват загубена производителност, гориво, изгорено в пътните „тапи“ и допълнително износване на автомобилите.

„Високите равнища на пътни задръствания определено са негативната страна на засилената икономическа активност“, отбелязва Бил Айсъл, старши изследовател в института. През изминалите 12 месеца американците са изминали рекорден брой километри, превишавайки предишния пик, достигнат през 2007 година преди началото на икономическата криза.

През 1982 г. шофьорите са прекарвали в задръствания средно 16 часа годишно, а през 2010 г. това време се е увеличило до 38 часа, според данните на института. Най-тежко е положениетов столицата Вашингтон, където жителите са блокирани в трафика средно82 часа годишноили близо два пъти над средното за страната, посочва съавторът на доклада Тим Ломакс.

Другите градове с най-проблемно движение са Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк и Сан Хосе.Шест от десетте пътни участъка с най-големи задръствания са в района на Лос Анджелис и по два в Чикаго и Ню Йорк.Най-тежка е ситуацията по път US 101 в района на долината Сан Фернандо, Лос Анджелис. В пиковия час изминаването на 42 км може да отнеме 91 минути при средна скорост 27 км в час.

Увеличаващите са проблеми с трафика са твърде големи, за да бъдат разрешени от която и да е организация. Компаниите могат да дадат на служителите си повече гъвкавост кога, къде и как да работят, хората могат да съгласуват пътуванията си, а ние може да обмислим по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *