Бонусите в UK се върнаха на нивата отпреди кризата

Бонусите в британските компании вече почти са се върнали на нивото от преди финансовата криза, но не и във финансовия сектор, съобщава АФП, цитиран от БТА.
Общо бонусите, изплатени във всички сектори на икономиката през финансовата година, приключила през март 2015 година, са достигнали 42,4 милиарда британски лири (60 милиарда евро), според проучване на британската Национална статистическа служба (ONS). Това представлява увеличение с 2,7 на сто за една година и едва 0,1 на сто по-малко от рекорда, регистриран през 2007-2008 година, точно преди финансовата криза да постави проблема с бонусите.

Това е политически чувствителен въпрос във Великобритания, тъй като възнагражденията, плащани най-вече във финансовия сектор – понякога въпреки лошите резултати – не се възприемат добре в обществото.През последните години властите въведоха по-стриктни правила, като обвиниха тази форма на възнаграждение в насърчаване на поемането на краткосрочни рискове. Бонусите във финансовия и застрахователния сектор обаче са намалели с 9,6 на сто за една година до 13,6 милиарда лири, според статистическите данни.

Службата обаче отбелязва, че базата за сравнение е изкривена, тъй като вместо както обикновено през декември и март, сезонът на бонусите във финансовия сектор през 2013 година е бил изместен през април, за да бъде заобиколено новото данъчно законодателство и така са били изкуствено раздути данните за 2013-2014 година.

Така средният размер на бонусите остава най-висок във финансовия сектор (13 100 лири), следван от петролния и миннодобивния сектор (6900 лири).Най-зле е положението в социалната сфера и здравеопазването, където тези допълнителни възнаграждения са почти нулеви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *