Задържани по „Октопод“-а коментирали компетентно Борисов и Цветанов в килиите

София /КРОСС/ Разговори от килиите на задържаните, събрани със специални разузнавателни средства, се оказаха новите доказателства по делото за организиране на престъпна група срещу Алексей Петров, които прокуратурата представи днес, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Софийски градски съд гледа днес мярката за неотклонение на задържаните при операция „Октопод“ Алексей Петров и Марчело Джотолов.
„Става въпрос за записи на песни, игра на карти, общи разговори за политическата обстановка, квалификации за премиера и вътрешния министър, които мисля, че не са държавна тайна“, коментира адвокат Васил Василев пред журналисти. Той посъветва медиите да поискат записите от главния прокурор и вътрешния министър, тъй като по думите му са „много вълнуващи“ и показват за какви неща се дават пари в условията на криза.
Адвокат Ина Лулчева от защитата на Петров бе категорична, че те не са събрани по установения ред и ги определи като „ненужни бръщолевения и нецензурни изрази от страна на задържаните“.
Именно папката с гриф „строго секретно“ даде на прокуратурата основание в началото на днешното заседание да поиска то да се води при закрити врати. Съдът обаче не прие СРС-тата като доказателство по днешното дело и отхвърли искането на прокуратурата, постановявайки, че не винаги, когато има СРС, информацията от него следва да се третира като държавна тайна.
Според защитата на Петров няма данни за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, както и опасност Петров да извърши ново престъпление. От защитата поискаха налагане на по-лека мярка или на никаква. Адвокатите на Алексей Петров обвиниха прокуратурата в липса на конкретизация в обвиненията. Според тях в обвинението за организиране на престъпна група са изброени и група лица, без да се посочват доказателства за свързаност, за целта на групата, а по обвинението за пране на пари не е посочена нито една конкретна сделка и фирма. По обвинението за данъчни злоупотреби пък липсват конкретни фактури, имена на фирми, дати и суми. От защитата попитаха в качеството си какъв Алексей Петров е подал погрешна информация на данъчните – като физическо или като юридическо лице. През целия период на обвинението за организиране на престъпна група Алексей Петров е бил секретен агент, независимо че някои представители на изпълнителната власт се опитват да ни убедят в противното, заявиха още от защитата. За този период дейността му е била контролирана, наблюдавана и проверявана от водещ офицер първо в НСС, а после и в ДАНС. Адвокат Лулчева попита защо ако Петров е извършил нарушения през тези 13 години, нито един от неговите шефове в службите, които е трябвало да го контролират, не е привлечен като обвиняем за това.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *