Преглед на печата

 
 

Лична война между управляващите и опозицията и дъжд от обиди и нападки ознаменуваха дискусията за предсрочното отстраняване на президента Георги Първанов, пише „Стандарт“. Изданието нарича вчерашните дебати в парламента „пълен цирк“.
Яне провали импийчмънта, като освен това поиска оставката на премиера Борисов, коментира „Труд“. Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев предположи веднага връщане на услуга към БСП от страна на лидера на РЗС, след като хората на Янев не участваха в гласуването.
„Яне обърна резбата, подпря Първанов“, пише „Монитор“, като добавя, че президентът се е отървал „на косъм“.
„Цветист дебат, но без резултат“, е лаконичният коментар на „24 часа“. Партия РЗС имала план за свалянето на премиера Борисов, който щял да бъде обявен до края на април.
Две нови обвинения бяха повдигнати срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров: за разгласяване на държавна тайна и принуда, отбелязва вестник „Класа“. Предишните обвинения срещу Петров са за рекет и изнасяне на класифицирана информация. Обвинението за рекет, отправено и за цялата група „Октопод“, е било отделено и насочено само към Петров.
Председателят на Общинския съвет във Варна и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов, шефът на общинското дружество „Автотранспорт“ Пенчо Пенчев, главният счетоводител на фирмата Яна Кръстева и бизнесменът Даниел Славов-Дънката бяха арестувани при операция „Медузите“, пише „Новинар“. Задържаните ще бъдат обвинени за съставяне на фалшиви документи, длъжностно присвояване, длъжностни престъпления в особено големи размери, както и сключване на неизгодни сделки. По непотвърдени данни заподозрян за съучастие в престъпленията е и холандски гражданин.
Преди още здравният министър Божидар Нанев да извърши сделките с препарата „Тамифлу“, ДАНС и прокуратурата са го разследвали за злоупотреба по настояване на премиера, пише „Дума“. Това показва съпоставката на датите на сделките и разследванията, оповестени от официалните източници, посочва изданието, като в коментар нарича случая с оставката на Нанев „политически театър“.
За да се разплати бързо с бизнеса, но и за да задържи на хартия фискалния резерв над законовия минимум, правителството ще използва схема с участието на Българската банка за развитие, пише „Дневник“. Идеята на управляващите е да депозират 550 млн. лв. от фискалния резерв в банката, която ще се разплати с бизнеса, изкупувайки държавни задължения на същата стойност.
Приватизация и продажба на въглеродни емисии, а не реформите, са важните мерки, на които ще се крепи бюджет 2010, пише „Сега“. Според много експерти обаче планираните приходи са надценени, а предвидените разходи – доста големи, поради което ефектът за бюджета е спорен.
Въпреки кризата, туристическият бранш ще отпразнува Великден с добри приходи, пише в. „Пари“. Допитване на изданието е показало, че записванията за празника са сравнително високи. В напреднал етап са и записванията за почивките по Гергьовден, посочват туроператорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *