Задържаха американци при опит да изведат 33 деца от Хаити

Порт-о-Пренс, Хаити /КРОСС/ Полицията в Хаити арестува 10 американски граждани при опит да изведат 33 деца от страната след опустошителното земетресение, предаде Ройтерс. Те са заподозрени в участие в незаконна схема за осиновяване, съобщиха властите.
Американците – петима мъже и пет жени, са в ареста в столицата Порт-о-пренс. Една от заподозрените, която твърди, че стои начело на благотворителна детска организация в Айдахо, отрича да е извършила нещо нередно. Американците са арестувани на границата между Хаити и Доминиканската република след рутинен обиск на автомобила им. Задържаните не са имали документи, за да докажат, че са осигурили осиновяването 33-те деца на възраст между 2 месеца и 12 години, нямало и документи, които да показват, че децата са останали сираци след разрушителния трус. „Това е напълно незаконно, заяви Ив Кристалин, министър по социалните въпроси на Хаити. „Нито едно дете няма да напусне Хаити без разрешение“.
Лора Силсби от задържаните обаче твърди, че са имали разрешение от правителството на Доминиканската република да отведат децата в сиропиталище там. „Щях да се върна да подготвя документите. Обвиняват ни в трафик на деца. Никога не бих направила подобно нещо. Не сме се опитвали да направим нищо нередно“, посочи тя

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *