Заетостта в САЩ се е покачила с 204 хил. работни места през юли

Създадените нови работни места извън земеделския сектор в САЩ са останали под очаквания през юли според последните данни на Automatic Data Processing и Moody's Analytics.

Заетостта в неземеделския сектор се е покачила с 204 000 при очаквания за 220 000. Равнището за юни пък бе ревизирано до 212 000 от предходните 220 000

Промяната на заетостта извън земеделския сектор, която описва нетния брой на създадените работни места през последния месец, се разглежда като един от водещите показатели за състоянието на трудовия пазар в САЩ.

Данните показват, че все повече хора се връщат на работа, а работодателите са склонни да разширяват бизнеса си на фона на стабилизиращата се бизнес среда.

Според статистиката малките и средни предприятия са били отговорни за по-голямата част от новата работна сила през юли, спомагайки с общо 153 000 нови работни позиции. Големите предприятия са добавили едва 52 000 работни места през същия период.

Ръстовете като цяло са окуражаващи, което може да стимулира Централната банка на САЩ – Федералният резерв, да увеличи лихвените проценти по-рано от очакваното. Въпреки това оставането под очакванията загатва и за известен застой на трудовия пазар.

В няколко от скорошните си публични изявления председателят на Фед Джанет Йелън посочи, че лихвените проценти може да бъдат покачени по-рано от очакваното, ако бъдат отчетени позитивни данни от американския пазар на труда.

Въпреки че Йелън не коментира конкретни цифри, спадащата безработица и произтичащото от това увеличение на производителността продължават да стимулират все по-силното възстановяване в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *