Дейселблум: Икономическото възстановяване на еврозоната е много крехко и неравномерно, необходими са реформи

Икономическото възстановяване в еврозоната оставамного крехко и неравномернои това подчертава необходимостта отструктурни реформи, насочени към стимулиране на икономическия растеж, заяви днес председателят на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната)Йерун Дейселблумпред комисията на Европейския парламент по икономическите и парични въпроси.

Последните икономически данни потвърждават, че възстановяването в еврозоната остава много крехко и неравномерно. Вярвам, че последните събития подчертават необходимостта да се придвижи напред програмата за растеж и реформи. Основните предизвикателства пред които е изправена еврозоната остават непроменени, добави той.

Дейселблум също така каза, че трябва да продължи и дори да се засили наблюдението на бюджетните политики на 18-те страни, които споделят единната европейска валута, добавяйки, че фискалните политики, допълващи предстоящия бюджетен проект за 2015-а година трябва да бъдат направени по такъв начин, че да подкрепят икономическия растеж.

Според него наложените от ЕС санкции срещу Русия са ефективни, като той вижда възможност за тяхното засилване.

Дейселблум посочи, че Кипър се намира стабилно на пътя на заложената спасителна програма, като в същото време той вижда реален прогрес и на реформите в Гърция.

Шефът на Еврогрупата подчерта, че Европейския банков съюз е ключов фактор за икономическото възстановяване на региона.

Според него неотдавнашното понижение на еврото може да бъде благоприятно за икономиката на еврозоната. Дейселблум не вижда риск от дефлация в региона, но вижда риск от продължителен период на ниска инфлация.

Относно провежданите от ЕЦБ политики, Дейселблум каза, че ще отнеме време, преди да се видят резултатите от пакета мерки, предприет от Европейската централна банка в началото на юни.Необходимо е повече време, за да се оцени ефективността на предприетите политики, отбеляза той.

През юни ЕЦБ понижи основните си лихви до рекордни дъна (основната репо лихва беше понижена до 0,15%, като в същото време беше въведена отрицателна лихва от 0,1% по банковите депозити държани в ЕЦБ) и обяви нова дългосрочна програма за осигуряване на ликвидност на търговските банки (т.нар. TLTRO програма), която трябва да стартира на 18-и септември. Тогава ЕЦБ също така заяви, че разработва план за покупки на обезпечени с активи ценни книжа (т.нар. ABS книжа).

Въпреки този нов пакет стимули, през последните месеци икономиката на еврозоната се представя доста слабо, като в същото време остава в сила и сериозния проблем с прекалено ниската инфлация (дезинфлация) в региона. Това доведе до спекулации на финансовите пазари, че на днешното си редовно заседание ЕЦБ ще се наложи да обмисли допълнителни стимулиращи мерки. Някои анализатори и икономисти залагат на ново понижение на лихвите (спад на основната репо лихва до 0,1% или до 0,05% и понижение на депозитната лихва до -0,2%), докато други спекулират с възможността ЕЦБ да оповести по-агресивна програма за покупки на активи, подобна на програмите за „количествени улеснения“ на Фед, ЯЦБ и АЦБ. Най-вероятно обаче ЕЦБ ще се въздържи от предприемането на допълнителни мерки, изчаквайки все още ефекта на взетите в началото на юни важни решения и ефекта от тепърва предстоящото стартиране на програмата TLTRO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *