Заложените мини май започнаха да гърмят

Очакваните мини, заложени в бюджета от тройната коалиция, вече започват да гърмят. Заради кризата още в средата на годината привършиха парите, предвидени за обезщетения за безработица в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) за цялата 2009 г.
Това се дължи не само на растящия брой хора, които губят работата си, но и на лоши разчети на социалното министерство. Въпреки това не се очаква държавата да спре да изплаща обезщетенията.

Близо два пъти по-висока е сумата, изплатена като парични обезщетения за безработица за първото шестмесечие на 2009 г. в сравнение със същия период на м.г., съобщиха от НОИ за „Сега“.

От 1 януари до 30 юни 2009 г. са платени 99 623 517.48 лв. срещу 48 894 264.92 лв. за същия период на 2008 г. На практика това означава, че парите във фонд „Безработица“ вече са напълно изчерпани. Според бившия управител на НОИ Йордан Христосков, който оглавяваше института, когато парламентът прие бюджета за общественото осигуряване, за цялата 2009 г. във фонда са предвидени 101 млн. лв.

„Причината за бързото изразходване на бюджета са не само масовите съкращения, но и повишената сума на обезщетенията“, уточниха от осигурителния институт. През 2009 г. се плащаха от 6 до 12 лв. на работен ден, а за 2008 г. – от 100 лв. до 200 лв. на месец. Статистиката за средномесечния брой лица, които получават суми от фонд „Безработица“, обаче показва, че увеличението е свързано главно с все повечето оставащи без препитание хора. За първото тримесечие на 2009 г. те са с близо 30 000 души повече от м.г. – 89 726 срещу 60 082 безработни. За януари например повишението на сумата, изплатена за обезщетения, е само около 3 млн. – 10.7 млн. срещу 7.2 млн. лв. за миналата година, и може да се приеме, че е дошло основно от увеличения размер. После обаче разликата става значителна.

„Сумата, заложена във фонд „Безработица“, е плод на неправилните прогнози на социалното министерство. Те казват какъв е процентът на очакваната безработица, ние знаем какъв процент от безработните получават обезщетения. И на тази основа се прави прогнозата. Когато се правеше бюджетът, от НОИ предупреждавахме, че обезщетенията са ниски, а при криза трябва да бъдат по-високи, както и че прогнозите на МТСП за безработица са нереалистични. От социалното министерство обаче ни отговориха: „Не, това ще бъде“. До последно г-жа Масларова твърдеше, че това е реалната безработица и в никакъв случай тя няма да бъде по-висока от 10%. Аз гарантирам, че ще бъде много по-висока, особено ако се върнат хората от чужбина“, коментира за „Сега“ Йордан Христосков.

Средствата за обезщетенията за безработица започнаха да намаляват още от октомври 2007 г., когато кабинетът понижи осигурителната тежест с 3%. По-голямата част – 2%, бяха взети именно от фонд „Безработица“ с аргумента, че там има достатъчно натрупани пари и заетостта е добра. Така вноската за фонда се стопи от 3% на едва 1%.

Христосков обаче е категоричен, че колкото и трагично да е положението с дефицита във фондовете на социалното осигуряване, пенсии, майчинство и обезщетения ще се изплащат. Държавата по закон е длъжна да покрие недостига. „Тази година с актуализиране и с използване на някои резерви правителството ще се справи. Но ще има сериозен проблем с бюджета за 2010 г., защото на практика нямаше антикризисна програма досега. Някои политики трябва да бъдат преосмислени. Такива безумия – да се водят възрастни на море, баби да гледат внучета – не трябва да се допускат“, смята Христосков.

По закон право на парично обезщетение имат лицата, за които са внасяни осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването им, и които имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта. Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60% от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са правени вноските. То обаче не може да е повече от 6-12 лв. дневно.

Срокът, за който се полага обезщетението, зависи от трудовия стаж – за стаж до 3 г. то се получава 4 месеца, от 3 до 5 г. – 6 месеца, от 5 до 10 – 8 месеца, от 10 до 15 г. – 9 месеца, от 15 до 20 г. – 10 месеца, от 20 до 25 г. – 11 месеца, и над 25 г. – 12 месеца.

в-к „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *