Хазяите чакат студентите, за да скочат наемите

Апартамент в голям град в страната може да се наеме на чувствително по-ниска цена в сравнение с миналата година. Наемите са поевтинели с близо 15-20% през юни в сравнение със същия месец през 2008 г., сочи статистиката на сайта imot.bg.

Най-съществени са промените на цените в София. Според данни от сайта най-значително понижение има при тристайните жилища. Наемите на този тип апартаменти са се понижили с близо 23% на годишна база. Ако през юни миналата година такъв апартамент в центъра на столицата се е отдавал за средно 6.15 евро на кв.м, то сега наемът е 4.75 евро. Това означава, че тристайно жилище в престижните части на столицата в момента може да бъде наето за около 475 евро на месец.

Свръхпредлагането на жилища свали цените дори в квартали, в които традиционно има високо търсене като например в Студентски град. Там понижението на годишна база е около 15%. Ако тристайно жилище, каквито в Студентски град има вече доста, през юни миналата година се е давало за средно 4.75 евро на кв.м, сега наемът е 4.07 евро на кв.м. Така тристайно жилище сега излиза средно 418 евро на месец.

В крайните квартали корекциите на наемите са по-малки. За „Младост 4“ например спадът е с близо 12%, т.е. в момента тристаен апартамент там се предлага за средно 3.35 евро на кв.м. В „Люлин“ наемите са без съществена промяна – понижението е само 5-7%.

При двустайните жилища наемите са поевтинели средно с 10-15%. В Студентски град например двустайните апартаменти сега се отдават за по 4.49 евро на кв.м, а в средата на миналото лято цената е била 5.08 евро на кв.м. При двустайните жилища в центъра на София наемите са паднали с 15% и в момента този тип жилищата се отдават за 5.01 евро на кв.м. През юни миналата година средната цена е била 5.89 евро на кв.м.

ПРОВИНЦИЯ

В другите големи градове на България спадът при наемите е по-голям. За тристайно жилище в района на Морската градина във Варна наемите са поевтинели с близо 34%, а в центъра на морската столица са паднали с 23.8%. С 26% са паднали наемите на големите жилища в центъра на Стара Загора. В Пловдив спадът е между 5 и 7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *