С факирски номера фирмите съкращават разходи

Европейските компании, очакващи възстановяването на икономиката, вземат новаторски мерки, за да намалят разходите за труд, без да загубят трайно добрите си служители и дори инвестират в обучения и бонусни схеми, за да засилят лоялността им, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.
Компаниите изпробват различни схеми за работа на непълно работно време и финансират периодите на дългосрочни отпуски, за да стимулират персонала да работи за кратък период без заплащане. Някои фирми продължават да съкращават хиляди работни места, опитвайки се да сведат до минимум споровете със синдикатите и да запазят персонала си.
Телекомуникационната компания „Бритиш телеком“ (British Telecom), която е един от най-големите работодатели в частния сектор във Великобритания с персонал от около 106 000 души, предлага на служителите си 25 на сто от заплатата им, ако се съгласят да напуснат работа за 1 година и еднократна сума от 1000 бр. лири (1619 д.) като стимул за преминаване на непълно работно време.
Компанията, която планира до март 2010 г. да намали постоянния си и временен персонал с 15 000 души, желае да запази ключови служители и да избегне суматохата около наемането на нов персонал, когато икономиката се възстанови.
Подобни схеми, приложени при счетоводителите на „Кей Пи Ем Джи“ (KPMG) и испанската банка „Бе Бе Ве А“ (BBVA), спечелиха одобрението на персонала и според някои тези мерки са допринесли за ограничаване на безработицата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *