Замразени доходи и нов външен дълг в Бюджет 2011

Замразяването на доходите през следващата година, предвидените емисии на нов дълг и прекалено розовите прогнози за БВП са главните критики към проектобюджета за 2011 г.
Проектът, койтопредвижда 2.5% бюджетен дефицит, се обсъжда днес в Тристранния съвет. Този дефицит ще се финансира за сметка на увеличаване на дълга, като е предвидено страната да вземе нови външни заеми за 1 млрд. лв. Икономиката ни не би могла да произведе стоки и услуги за над 77 млрд. лв., както е заложено, прогнозира шефът на Българска стопанскакамара Божидар Данев пред БНР.

Бюджетът за следващата година е притесняващо спокоен, каза той. Данев е категоричен, че при икономически растеж от 3,6% правителството трябва да заложи и повече приходи в бюджета. Според проекта приходите се очаква да бъдат 25.8 млрд. лв., което в абсолютно изражение е леко увеличение спрямо тази година (с около 5% или малко повече от очакваната инфлация.). Но като дял от БВП приходите ще бъдат рекордно малко за последните години (33%). Според Данев това или означава, че предвиденият БВПот 77 млрд. лв. е нереален, или пък правителството се презастрахова, тъй като очаква все повече фирми да преминат в сивия сектор. Вицепрезидентът на КНСБ Николай Нанков пък смята, че синдикатите няма да застанат зад бюджет, който замразява доходите и социалните плащания.

Данев, като представител на работодателите, защити решението минималната работна заплатада остане 240 лв. и тезата, че размерът на заплатите трябва да се определя от пазара. Ненков опонира, че не е логично няколко поредни години минималната заплата да не се променя.

Междувременно финансовият и социалният министър отново се разминаха в мнението си за минималната работна заплата през следващата година. Министър Симеон Дянков заяви, че следващата година няма заложени пари в бюджета за увеличение. Вчера Тотю Младенов каза, че догодина увеличението на минималната заплата трябва да бъде поне до 270 лв. и се водят разговори с финансовото ведомство. Освен това се замразяват и пенсиите, и то до края на 2012 г., а механизмът за индексация след това е неясен.

Друг спорен момент е мярката по изплащане на болничните, която трябваше да е временна. Той посочи, че по данни от НОИ, ако работодателите изплащат 70 на сто от болничните на работниците в първите три дни от болничния, се спестяват от пет до седем милиона лева месечно, съобщи БТА. Дянков отново изтъкна, че бизнесът в България плаща най-ниските данъци и няма да бъде прекалено натоварен с изплащането на болничните.

По отношение на Бюджет 2011 пицата ще е малко по-голяма от тази през 2010 г., но това не е хубава новина, защото когато държавният бюджет е по-голям, той не е по-голям за всички в държавата, а само за бюджетния сектор, който се храни от данъците. Това коментира пред Нова телевизия икономистът Владимир Каролев, цитиран от КРОСС.

В сряда проектът влиза за разглеждане в Министерския съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *