Расте песимизмът у българския бизнес

През септември общият показател на бизнес климата намалява с 1.2 пункта спрямо августовското си равнище поради по-неблагоприятния в сравнение с предходния месец бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите. Показателят се изчислява от НСИ и е сред малкото изпреварващи индикатори у нас.
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през септември запазва нивото си от предходния месец. Няма промяна в мненията на мениджърите по отношение на настоящото и очакваното бизнес състояние на промишлените предприятия.
Същевременно осигуреността с поръчки както от страната, така и от чужбина малко се подобрява, въпреки че спрямо предходния месец производството се оценява като леко понижено. Отчитат се и известни очаквания за съкращаване на още персонал през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната и от чужбина, както и финансовите проблеми, продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.
Недостатъчното търсене е основната причина за понижените очаквания в строителството, търговията и услугите.
Единствено строителните предприемачи са показали известен оптимизъм, че ситуацията може да се промени. Очакванията на предприемачите относно продажните цени са в посока на тяхното запазване през следващите три месеца. Изключение правят услугите, къде се предвижда понижаване на цените.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *