Запазват данъчните отстъпки за творците

Хората на науката и изкуството ще си запазят част от съществуващите сега данъчни облекчения и след въвеждането на плосък налог от 10%.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров по Би Ти Ви.

С решението на управляващите за слагане на плосък данък трябваше да отпаднат всички облекчения.

Това най-много би засегнало хората на изкуството. Сега доходите от авторски и лицензионни възнаграждения, от произведения на науката, изкуството и културата се намаляват със 70% нормативно признати разходи преди плащане на налози.

Творците се оказаха засегнати, призна Димитров. Затова специална работна група от финансисти подготвят варианти, така че догодина хората на изкуството да не плащат повече данъци.

Един от вариантите е да се въведат 25% нормативно признати разходи за всички професии, засегнати от промяната.

Вторият вариант е за хората на изкуството да се сложат между 35 и 50 на сто нормативно признати разходи, а за свободните професии и занаятчиите процентът да е по-малък, както е и сега.

Целта на плоския данък е икономиката да излезе на светло и да се стимулира растежът й. Плоският данък е едно от най-тежките ни решения, каза Димитров. Според него това е най-важното данъчно решение, което е взимано по време на прехода.

В резултат България влиза в категорията на икономическите тигърчета и шансът за бурното й развитие е изключително голям, заяви Димитров. Хората от бюджетната сфера с по-ниски заплати напълно ще бъдат компенсирани заради въвеждането на плоския данък.

Това ще стане, като от 1 януари заплатите им се вдигнат с 20 и дори 30 лв., за да усетят реален ръст. В частния сектор заплатите също ще бъдат вдигнати, защото с подготвените промени на данъци и осигуровки в ръцете на бизнеса и хората ще останат около 400 млн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *