Хранителните добавки дърпат пазара на лекарства

През второто тримесечие на 2007 г. фармацевтичният пазар в България регистрира най-големия си ръст от 2003 г. насам – от 9.1% спрямо същия период на миналата година.

Най-много са нараснали продажбите на хранителни добавки, витамини и минерали – за последните шест месеца те са стигнали 150 млн. лв. Това показват данните на световната анализаторска компания „IMS Health“, пише в. „Дневник“.

Причините за доброто развитие на сектора са увеличеният пазар на лекарствата без рецепта, купуването на допълнителни медикаменти при лечение в болница и повишената покупателна способност.

За шестте месеца на тази година са продадени продукти за 700 млн. лв. Ръстът на продажбите в болничния сектор се е забавил леко, въпреки че е по-добре от 2006 г. Това се дължи най-вече на намаляването на сезонните заболявания като грип и настинки.

Според анализа на „IMS Health“ е трудно да се оцени актуалният болничен пазар, защото много лекарства се купуват на дребно от пациентите, които искат да си осигурят по-добро лечение.

Освен това има традиция при доставката на медикаменти за болниците търговете да се печелят от привилегировани компании със силна политическа подкрепа и невинаги на най-добрата цена, пише в анализа.

Според авторите му влияние върху пазара оказва и постоянният натиск на Министерството на здравеопазването да се намаляват разходите за лекарства, за да могат болниците да се вместят в определения годишен бюджет.

Прогнозата е, че успешната търговия с лекарствата без рецепта, т.нар. ОТС продукти (в които влизат и добиващите все по-голяма популярност хранителни добавки), ще продължи заради силните рекламни кампании.

Пазарните лидери в този сегмент остават двата фармацевтични гиганта „Актавис“ и „Софарма“. Някои от производителите на оригинални лекарства като „Байер-Шеринг“, „Boehringer Ingelheim“ и MSD също разширяват позициите си на пазара.

Водещи в тази група са специализираните в производството на хранителни добавки компании като „Валмарк“ и „Буутс“, установи „IMS Health“. В аптеките най-добре се продават генеричните продукти, които са по-евтини.

Според Кунчо Трифонов, регионален директор на „IMS Health“, очакванията са до края на 2007 г. растежът на пазара в България да бъде между 11-13%. За аптеките прогнозите са по-скромни, тъй като е възможно негативно влияние от здравната каса поради новото договаряне на лекарства, при което институцията се стреми да намали цените.

В болничния пазар е възможна стагнация заради натиска от здравното министерство, предвижда Трифонов. По думите му пазарът на хранителни добавки ще продължи да се развива отлично.

През първата половина на 2007 г. се затвърждава тенденцията от изминалите две години, а именно ръст на свободния пазар и намаляване на ангажимента на държавата и на касата към лекарственото лечение, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Според него публичните средства за лекарства остават на същите нива от предходните години, което не отговаря на нарастващите нужди на населението от по-добра лекарствена терапия. Като резултат пациентите плащат все повече „от джоба си“, обясни Денев.

Докладът на „IMS Health“ също отчита, че често се налага пациентите и техните близки сами да купуват лекарствата за болнично лечение. Силният натиск върху цените на лекарствата от страна на държавата през последните години доведе до едни от най-ниските цени в Европа.

Според проучване на „Евростат“ в България крайните продажни цени на лекарствата са с 30% по-ниски от средните в Европа, при по-голям ДДС. Същевременно публичните средства за медикаменти остават 4-5 пъти по-малко, отколкото в другите източноевропейски държави, смятат от „IMS Health“.

Според Деян Денев натискът върху цените на лекарствата, особено тези, които не се плащат с публични средства, ще доведе до засилване на паралелния износ от България към други членки на ЕС и е възможно да се появи липса на някои не толкова масови медикаменти на пазара у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *