Заплати от 1500 лв. след 15 години

Заплата ни ще бъде 1500 лева, когато станем като Полша, която имаше нашите заплати през 1990 г., а сега възнагражденията там са над 1500 лева. Това коментира предНова телевизияд-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа“, който даде да се разбере, че между синдикатите има различия по някои въпроси, включително този за размера на възнагражденията.

„Давам пример с държава, която имаше нашия старт, а отиде доста по-напред. Стана така, защото там имаше работодатели от друг тип, имаше и най-вече власт от друг тип“, уточни Тренчев, съобщаваNovaNews.bg.

„Не знам точно каква разлика визира д-р Тренчев между българските и полските работодатели. Със сигурност обаче има разлика в изпълнителната им власт в различните мандати. Може да се открие и различно отношение на външните фактори, на великите сили към съответната страна. На Полша беше предлаган валутен борд през 1990 г., но никой не се хвана на тази въдица“, добави заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

„Стопанска камара прие ясен принцип по този въпрос – добре премислени, консенсусни реформи и бърз ход към еврозоната. Това може да стане при същия валутен курс и не може да има никакви спекулации с тази тема“, допълни той.

Такива нива на работната заплата могат да се достигнат най-рано след 15 години, ако следваме модела на нарастване на заплатите в момента, посочи бившият социален министър Иван Нейков в оценка на обявената от КНСБ сума. По думите му проблемът е точно в липсата надобърмодел.

„Истински механизъм нямаме. При нас няма връзка между квалификацията на работника и неговата заплата“, отбеляза Нейков. Според него от финансовото министерство има „глуха съпротива“ на опитите на експертите да прокарат механизъм за нарастване на работната заплата. Бившият министър на труда не вижда проблем в определянето на параметри, като квалификация, инфлация и др., които обясняват защо трябва или не трябва да се променя заплатата.

Още една идея на КНСБ беше обсъдена – предложението за увеличение на майчинството с още 6 месеца. Според Димитър Бранков, ако се приложи, идеята ще струва 360 млн. минимални преки разходи за работодателите. Той очаква сривове във фирми, в които преобладава персонал във фертилна възраст, например шивашката индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *