„Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на 15 водещи европейски банки

Агенция „Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на 15 водещи европейски банки, в т.ч. на Barclays, Credit Suisse и Deutsche Bank, след като преди време Европейският парламент одобри финансовата рамка, според която правителствата вече няма да могат да спасяват закъсали банки в региона.

По-рано този месец европейските депутати гласуваха новите закони за справяне с проблемните търговски банки, като според новите правила това вече няма да става за сметка на данъкоплатците в Европа (за сметка на правителствата и на държавния бюджет), а за сметка на създадения специален фонд от самите банки.

„Стандард енд Пуърс“ каза, че с приемането на новите правила вероятно ще намалее съществено възможността за извънредна правителствена помощ за тези банки и поради това агенцията е взела решение да понижи кредитните перспективи на редица водещи европейски банки до „негативни“ от „стабилни“.

Банките, които обхваща решението на кредитната агенция, са от т.нар. „системно значими“ банки и също така включват водещи финансови институции като ABN Amro, Bank of Ireland и ING Bank.

В същото време „“Стандард енд Пуърс“ повиши кредитния рейтинг на банките Danske Bank и Argenta Spaarbank, запази „негативни“ перспективи за още 38 банки и „стабилни“ перспективи за други 15 банки от Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *