Запорират имущество на 1000 богаташи

Имоти, коли, яхти и банкови сметки на богаташи, които не могат да докажат произход на парите си, ще бъдат запорирани следващата седмица, съобщава вестник „Монитор“.
Обезпечителната мярка ще бъде взета спрямо поне 1000 души, които са били проверени по време на акция „Тузари“.
Тя стартира преди два месеца по нареждане на прокуратурата и има за цел да установи произхода на доходите на тузарите у нас. Акцията се провежда из всички големи градове на страната.
Следващата седмица предстои обобщаване на материалите от проведените досега проверки. Това ще стане на четиристранна среща между НАП, ДАНС, прокуратурата и агенция „Митници“,е съобщил пред изданиетошефът на НАП Красимир Стефанов.
На работното заседание ще бъдат оповестени резултатите от всички проверени баровци и ще се вземе решение на кои от тях имуществото да бъде запорирано. Тази мярка ще бъде наложена от данъчните. Тя има за цел да обезпечи разследванията, за да не могат богаташите, които са на мушката, да продадат имуществото си или да го прехвърлят на трети лица. След приключването на данъчната ревизия ще се реши дали да бъде поискан и постоянен запор на собствеността, за която богаташите не могат да докажат произход на средствата.
След изготвянето на тези актове в акцията ще се включи и комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен път „Кушлев“. Нейните служители ще разгледат събраните доказателства и ще решат на кои тузари да бъде поискана конфискация на имуществото.
Освен това се очаква прокуратурата да образува досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления срещу богаташите с неясен произход на доходите.
НАП вече е ревизирала над 2000 души, за които има съмнения, че са укрили доходи от държавата. Основната част от проверените са хора, които са декларирали минимални заплати, но са си купили или взели на лизинг луксозни къщи, автомобили или яхти.
По време на проверката лицата, за които има съмнения, че са извършили данъчни престъпления, се ревизират основно. Разследващите очакват всеки момент да пристигнат данни и от финансовото разузнаване, което прави проверки за пране на пари.
Другата част от богаташите са тези, които бяха засечени по време на визуалните огледи на данъчните в елитните софийски квартали.
Преди месец от прокуратурата бе наредено екипи от дирекция „Оперативен контрол“ в НАП да започнат проверки „на око“ в Бояна, Симеоново, Бистрица, Княжево и Манастирски ливади.
След проверка на документите бирниците се натъкнали на нарушения и документите за съмнителните имоти били изпратени в ДАНС.
Проверката на тузарските къщи в страната обхваща придобити имоти в периода 2004-2008 година и е разпоредена от зам. главния прокурор Валери Първанов. Това е една от мерките, залегнали в т.нар. екшън план на правителството в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *