Започва петролна национализация във Венецуела

Венецуела ще започне данационализира някои от компаниите за доставки на петрол, след като парламента на страната прие закон, който увеличава държавния контрол на всички дейности свързани с петролната индустрия, предаде АФП.
Все още не е ясно кои са компаниите, към които ще бъде насочена национализацията, но по думите на енергийния министър Рафаел Рамирезв обект на държавен контрол веднага ще се превърнат 300 кораба, 61 подводници, 39 терминала, няколко дока и други активи, разположени в Маракайбо.
Ще започнем да си връщаме тези активи и те ще се превърнат в собственост на държавата, както трябва да бъде.В момента те са либерализирани, посочва Чавес.
Одобреният вчера закон от мнозинството в Националната асамблея ангажира странатас услугите, свързани с основнитепетролни дейности и контрола върху пристанищните докове.
Също така дава изключително право на местните съдилища да решават споровете между държавата и компаниите, което предпазва страната от арбитраж на международна инстанция.
Производството на страната, която е най-големият износител на петрол в Южна Америка, е отбелязало спад от 8.4% през април на годишна база. В същото време компаниите за поддържане на отрасъла работят все по-малко, тъй като плащанията към тях се забавят значително, отбелязва агенция Блумбърг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *