Започва модернизацията на газово хранилище ”Чирен”

С прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72 днес стартира модернизацията на газохранилището ни в Чирен.Проектът предвижда до 2017 г. да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството.

С двата сондажа възможностите на „Булгартрансгаз“ да захранва националната газопреносна мрежа с газ от хранилището ще се увеличат от 4,2 млн. куб. метра на 5 млн. куб. метра дневно. Сериозна разлика в количествата ще има и при нагнетяването, тъй като двата нови сондажа са високопроизводителни, коментираха от „Булгартрансгаз“. Стойността на един сондаж е около 10,4 млн. лева.

ПГХ „Чирен” служи за покриване на сезонната неравномерност в потреблението на природен газ в страната и e един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки. Негов собственик и оператор е “Булгартрансгаз” ЕАД.

„Всяка зима се случва да ни се наложи да влизаме в режим, при който да теглим газ от „Чирен. В момента е най-ниската цена от години и докато можем да нагнетяваме, ще нагнетяваме. „Булгаргаз” има финансов ресурс да си позволи това. Ако се наложи моментално обръщаме машините и започваме да подаваме към потребителите“, каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов пред журналисти преди официалната церемония, предаде „Фокус“.

По думите му, до момента до който не се реализира голям проект за Балканите, който да компенсира доставките от руски газ, за всички държави по трасето е важно да теглят газ от Русия на най-приемливата цена, тъй като част от стойността на газа е стойността за транспорт.

„В момента при тази добра система, при тези нововъведения, които правим, няма друга алтернатива. При тази цена, на която в момента транзитираме газа, просто няма алтернатива”, допълни Гегов.

Той уточни, чецената за съхранение на газа се регулира от КЕВР. „Тя е публична – 2, 49 лв. за 1000 куб. м. Надали има по-ниска цена за съхранение в Европа”, каза още Гегов.

Сега газохранилището използва 22 експлоатационни сондажа и нагнетява около 430 млн. куб. метра природен газ, които могат да се извлекат и използват през зимния период. Очаква се, че до края на сезона за нагнетяване – края на октомври, в газохранилището да има 460 млн. куб. метра, от възможни 550 млн., посочиха от „Булгартрансгаз“,.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *