Хотелиер: Касовата бележка в Банско е туристическа атракция

Касовата бележка в Банско е туристическа атракция в механите,туристите се радват като я видят, каза хотелиерът и ресторантьор Борислав Малинов на дискусия, организирана по съвместна инициатива на Конфедерацията на работодателите и индустриалците /КРИБ/ и Министерството на туризма.Форумът е част от Националната кампания „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“.Малинов допълни, че 70 на сто от хотелите в Банско, най-вече механите, не издават касови бележки и не регистрират всичките си туристи.

От бранша поискаха да имапатенти за малките семейни хотели, ресторантите и механите, като идеята бе подкрепена от министъра на туризма. Друго предложение на планинските курорти беше за намаляване на ДДС от 20 на стона девет на сто за ски услугите. Това ще освободи за бизнеса ресурс за реинвестиции, които пък биха могли да станат задължителни със закон.

Над 30 на сто от икономиката на Българияе в сивия сектор и в определени отрасли процентът е доста по-голям, един от проблемните сектори е туризмът – твърдят експерти.По данни на бранша и на ресорното ведомство делът насивия сектор в туризма достига 50 процента.

Туризмът обаче се нуждае не само подкрепа от държавата като национална политика за стимулирането му като индустрия, но и от усилия секторът да излезе на светло.

Сновата Наредба за категоризациясе регламентират апартаментните туристически комплекси и апартхотелите, които, по думите й, основно извършват нерегламентирана туристическа дейност и създават нелоялната конкуренция. Същевременно потребителите на туристическа услуга да сигнализират, когато установят, че им се предлага настаняване и изхранване в нерегистрирани обекти.

За изсветляването на сектора ще допринесе и наредбата за единна система на туристическата информация и свързването на регистрите на хотелите с НАП, МВР и с общините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *