Започва нов опит за продажбата на Булгартабак

Решението е взето на 29 декември 2008 г., ден след като парламентът отмени стратегията за раздържавяване на цигарения холдинг

Още в първия работен ден от годината Агенцията за приватизация (АП) обяви конкурс за изработване на правен анализ и приватизационна оценка на държавния дял в Булгартабак холдинг.

Решението е взето на 29 декември 2008 г., ден след като парламентът отмени стратегията за раздържавяване на цигарения холдинг, а правителството го извади от списъка на значимите за националната сигурност държавни предприятия, включен в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Това е четвъртият официален опит за продажба на холдинга от правителството на Иван Костов насам.

С двете решения на практика се вдигат ограничителните условия за окончателната приватизация на остатъчните дялове от цигарения холдинг, който за последните десет години се прослави с най-големите политически скандали около раздържавяването си.

С отмяната на стратегията и прехвърлянето на Булгартабак към Агенцията за приватизация се обезсмисля и работата на консултантите на холдинга, избрани от надзорния съвет на холдинга да предложат вариант за приватизация на двете печеливши дъщерни компании – Благоевград БТ и София БТ.

ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *