Кризата няма аналог! Алармираме Европа, Станишев говори с Путин

След като разразилата се криза с газта удари с пълна сила Балканския полуостров и България, става ясно че доставките на газ за цялата държава ще бъдат намалени с две трети.
По този начин ще бъдем принудени да преминем на ограничителен режим.
Информацията, която тръгна още от сутринта бе потвърдена и от премиера Сергей Станишев по време на извънредна пресконференция за спрените тази нощ доставки.
Подаването на газ от Русия и Украйна беше изцяло прекратено в 3 ч. българско време, а новината хвърли в ужас държавната администрация, медии и общественост около 7 сутринта.
На този етап липсите ще бъдат компенсирани с гориво от находището във врачанското село Чирен, поясни Сергей Станишев. Резервът от него е 6 200 000 кубически метра, което обаче може да осигури на държавата по едва 4, 5 млн. кубически метра на денонощие, което представлява една трета от нормалното потребление. До момента получавахме по 6 200 000 кубически метра на денонощие.
Проведени са и спешни разговори с най-големия производител на мазут у нас – „Нефтохим“. От там са заявили готовност да помогнат с 29 000 тона от горивото. Имаме готовност и за допълнителен внос на мазут.Най-сериозната енергийна криза за страната ни ще принуди премиерът Станишев да проведе спешни разговори с украинския и руския си колега Юлия Тимошенко и Владимир Путин.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров определи кризата като голям удар върху българската икономика. Първият приоритет ще са болници, детски градини и училища. Те трябваще бъдат отоплявани нормално, увери Димитров.Другата основна задача, по която властта работи, е съставянето на кризисен план, по който газът да бъде подаван към индустрията.
Няма да бъдат спирани доставките на гориво към производствата, чието спиране може да бъде фатално.
По неофициална информация на българските власти, преговорите между Руската федерация и Украйна ще бъдат успешно финализирани до 48 часа.България вече е сезирала еврокомисарят по енергийните въпроси за спряната суровина. В Русия вече са изпратени представители на Европейския съюз, които също да помагат в разрешаването на конфликта.На този етап Русия и Украйна твърдят, че нито една от двете държави не е ограничавала транзитните доставки на газ.
Според шефа на Булгаргаз Димитър Гогов пък можем да съдим доставчиците си за пропуснати ползи, но едва след като калкулираме щетите.
Още вчера Гогов предупреди, че дори кризата да не бе стигнала до тук, спорът между Русия и Украйнани поставя всъстояние да издържим още месец без потребителите да усетят намалените доставки на газ.
Преди дни зам.-директорът на „Газпром“ Александър Медведев призова държавите, потърпевши от нерешения спор между Русия и Украйна, да съдят украинските фирми.
Според Димитър Гогов, това е „опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава“.
„Единственото, което мога да предприема, е по договори с фирми, които имат ангажименти да доставят газ на България. Ние ще търсим всички законови пътища за изпълнение на договора за доставка на газ“, каза още той.
Според Гогов, ако конфликтът между Москва и Киев не се реши, това ще има последици за половината Европа. Димитър Гогов изтъкна и това, че „най-съществено намалените доставки може да се усетят там, където природният газ е единствена суровина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *