Чака ни година на икономическо отрезвяване и разум

2009 ще бъде година на отрезвяване, на едно по-разумно харчене и инвестиране. Всички производства, които работят на ишлеме, които до голяма степен зависят от поръчките на големи западни фирми, ще бъдат в определена степен негативно засегнати от глобалната криза.
Това каза в интервю за агенция Фокус проф. Иван Георгиев, преподавател в УНСС.От една страна нашата икономика е малка по мащаб, не сме чак толкова включени в глобалните процеси. Така че не може да се каже, че директно ще има влияние върху нас. В същото време – понеже сме малка и затворена икономика, няма как по линията на връзките на коопериране и обикновената търговия, това да не ни се отрази, посочи икономистът.

Според проф. Георгиев, в някои сфери ще има намаление на доходите и от там – на потреблението, но общата тенденция няма да е много силно изразена.

Не очаквам общо за цялото население да падне покупателната способност в някаква значителна степен. Вероятно ще има преструктуриране на потреблението в смисъл, че ще се потребяват нормалните стоки, няма да има екстри като почивки в чужбина, купуване на нови автомобили. За тях ще се изчаква и това ще се почувства и в търговията с жилищни имоти, каза икономистът.

Според него все още някои влияния на кризата не са почувствани и това ще стане тази година. За съживяването на икономиката може би ще има нужда от още една година, така че оптимистичната прогноза за изход от нея е две години.

Глобалната криза у нас ще породи т.нар. структурна безработица – ще има съкращения в определени професии, а за новите работни места безработните няма да имат нужната квалификация, каза ощепроф. Георгиев.

Спореднего някои предприятия, които са правили компромиси с наеманата работна сила, сега ще освободят част от персонала си.

Предприятията може да се възползват от тези кризисни явления и да оптимизират и преструктурират персонала, да се освободят от тези, които са неподготвени, а в същото време са им изплащани големи възнаграждения, посочи той.

Според него в дългосрочна перспектива за фирмите това ще бъде благоприятен фактор – ситуацията може да ги подтикне да преразгледат стратегията си, да въвеждат иновации.

Но само за тези, които са в състояние и имат амбициите да се възползват от този натиск на кризата. Ще има и такива, които вероятно са твърде тясно специализирани и при отпадане на поръчките от страна на партньорите, ще изпаднат в по-тежко положение и ще чакат. Може би някои ще се спасят, но е възможно други да фалират, каза Иван Георгиев.

По думите му кризата не е променила нашите потребности от външно финансиране. За това обаче са нужни две основни предпоставки – качествени проекти и ясни правила при усвояването на средствата.

Ако тези предпоставки липсват, независимо дали има криза или няма, парите ще намаляват и трудно ще идват. Финансирането от Европейския съюз е нужно, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *