Започва плахо сваляне на лихвите по кредитите

Засега тенденцията засяга само новоотпуснатите жилищни кредити, пише в днешното си издание в. „Сега“.
„Има такава начална тенденция – започваме да сваляме лихвите по депозитите, а след това и по кредитите“, заяви пред „Сега“ председателят на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Тя обаче не се ангажира с конкретни срокове кога ще се случи това, защото в момента още се правят изчисления.
Шефът на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян също твърди, че има първоначални сигнали за падане на лихвите по кредитите. „Лихвите зависят от растежа на икономиката. Трябва да се видят данните за цяло тримесечие, за да се говори за тенденция“, обясни той.
Шефът на Пощенска банка Асен Ягодин заяви, че има много сериозни аргументи за известно сваляне на лихвите по жилищните кредити. „Говорим за сваляне в размер на около 0.25-0.50% и ние вече го направихме за новоотпуснатите кредити от началото на септември“, обясни той. Според него новоотпуснатите жилищни заеми най-напред ще поевтинеят, тъй като те са сред продуктите с най-слаб риск. Не е без значение и фактът, че точно при жилищните заеми процентът на лошите кредити е най-малък. Според Ягодин банките са в процес на пренастройване на цялата си кредитна политика, защото видовете заеми, които до вчера са били изгодна инвестиция, вече не са. Например лихвите по потребителските заеми, лизингът и заемите за строителство няма как да се върнат до предишните си нива, защото при тях има най-голям дял на необслужваните. При лизинга делът на лошите кредити вече стигна 10%.
Най-актуалните данни на БНБ, които са към края на юли, не показват никакво поевтиняване на жилищни заеми. Точно обратното – има дори леко поскъпване. Средната лихва плюс таксите и комисионите на жилищен кредит в евро са 9.5%. Няколко са банките, които са свалили лихви през последните месеци. Пощенска банка направи промяната преди броени дни. По-рано МКБ Юнионбанк намали процентите по продуктите в евро с около 2.80%, а по левовите – с 1.80%. Тогава и Общинска банка обяви поевтиняване с близо 2%. През август никоя банка не се е похвалила, че сваля лихви.
„Няма тенденция към намаляване на лихвите. Те са ненормално високи. По данни на БНБ средната лихва с таксите за бизнес кредитите е около 11.5%. Това значи, че на една фирма може да е 7%, на друга – 16%. Кой бизнес може да издържи при 16% лихва?“, възмути се обаче председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Миналата седмица синдикати и работодатели се обединиха около становището, че трябва да се сложи край на практиката банките да могат едностранно да вдигат лихвите по вече отпуснати кредити. Това е една от антикризисните мерки, която се обсъжда в момента в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). БНБ трябва да обясни как може да стане това ограничение – със закон, по административен път, чрез преговори с банките или чрез регулативна намеса от страна на БНБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *