Започна изграждане на индустриална зона в община Стара Загора

С първа копка на Индустриална зона в землището на с. Еленино днес започна реалното изграждане на зоната по проект, спечелен от община Стара Загора, съобщиха от общината. Проектът е одобрен по програма ФАР – „Развитие на индустриални зони“. Изпълнител на обекта е консорциум „Примастрой”. Изпълнител и надзор на обекта са одобрени след процедури и търгове, проведени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Спечелилите общини от страната по проект „Развитие на индустриални зони” на МРРБ са 24 и съгласно условията на проекта получават техническа помощ за изработване на инвестиционните проекти. Само 13 общини, сред които и Стара Загора, са успели да подготвят необходимите документи за участие в следващата втора фаза от проекта, в който освен техническа помощ получават финансиране и за строителни работи.
Общата сума на проекта за всички общини е в размер на 13,5 млн. лв, от които за община Стара Загора финансирането е в размер на 1,65 млн. лв. без ДДС.
С тези средства се финансира техническа помощ за община Стара Загора за проекта и за изграждане и рехабилитация на техническа инфраструктура за зоната, която е с обща площ от близо 206 хил. кв. м.
Индустриалната зона се намира югозападно от гр. Стара Загора, в близост до пътя гр. Стара Загора – с. Калояновец, и е с предназначение предимно за производствена зона.
Към настоящия момент по проекта е приключила фаза 1, по която община Стара Загора е получила техническа помощ, проведени са обучения на служители от общината и са изготвени и одобрени работни проекти по няколко части на техническата проектна документация – за пътни връзки, за захранване с електричество и др.
От декември 2007 г. досега община Стара Загора е разработила общо 26 проекта по национални и европейски програми на обща стойност 77,316 млн. лв. От тях одобрени за финансиране са 15 проекта на обща стойност 28,393 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *