Започна строежът на новия Световен търговски център в Ню Йорк

Повторното изграждане на Световния търговски център в Ню Йорк започна във вторник, само ден след като властите одобриха плана за изграждане на Кула на свободата и други сгради на мястото на кулите-близнаци, съобщи Ройтерс.

Собственикът на земята – пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси, одобри предложението на строителния предприемач Лари Силвърстейн след четиригодишни спорове за това как да бъде използвано мястото.

Първо ще бъде започната работа по най-високата от планираните сгради – Кулата на свободата.

Предвижда се три нови офис сгради и една жилищна да обграждат мемориал, музей и културен център. Строежът трябва да приключи до 2011 или 2012 г.

Проектът е източник на спорове откакто станаха ясни финансовите последици от самоубийствените атентати през септември 2001 г., разрушили кулите-близнаци и убили близо 3 000 души.

Най-скорошната битка беше свързана най-вече с разделянето на заложените в проекта милиарди долари.

Според постигнатото споразумение Силвърстейн ще построи Кулата на свободата, след което ще я предаде на пристанищните власти.

Това ще е една от най-високите сгради в света със своите 1 776 фута (541 м). Избраната височина е символична, тъй като 1776 е годината, в която САЩ са обявили независимостта си от Великобритания.

Силвърстейн ще построи и задържи трите офис сгради, а пристанищните власти ще поемат повредената банкова сграда на съседен парцел, която след възстановяването си ще бъде използвана за жилищна площ.

Двете страни са се споразумели също относно разпределянето на двата основни източника на финансиране на проекта – 3.4 млрд. долара ще дойдат от освободени от данъци облигации, емитирани за възстановяването на Долен Манхатън, а Силвърстейн ще осигури 4.6 млрд. долара от приходи от застраховки.

Пристанищните власти са се съгласили и да намалят наема на Силвърстейн за срок от 99 години на комплекса на кулите-близнаци, сключен два месеца преди атаките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *