Започна търговията с Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (тикър BGX) базиран на SOFIX

Първият борсово търгуван фонд (ETF) на БФБ – София, започна да се търгува във вторник при висок интерес. Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (тикър BGX) ще инвестира във всички емисии от индекса SOFIX, като ще следва движенията и съответно доходността им – т.е. доходността му ще зависи от представянето на основния борсов индекс. Създател на фонда е финансовата група „Експат капитал“. Българският ETF е един от малкото в Централна и Източна Европа и единственият от този мащаб извън големите капиталови пазари на Русия, Полша и Турция.

 

 

Пускането му определено е събитие за българския капиталов пазар, който вече осма година страда от липса на ликвидност, нови инвеститори и малко емитенти, а цените на акциите са там, където паднаха през 2008 г. Новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова определи пускането му като стъпка към изпълнението на обещанията за развиване на капиталовия пазар у нас чрез предоставяне на нови инструменти. В първия ден от търговията на борсата минаха над 150 хил. акции от фонда, като цената им беше между 1.039 и 1.065 лв. за брой. Tова беше и позицията с най-голям обем изтъргувани акции на борсата за деня.

Структурата на фонда

Пасивният мениджмънт ще бъде в основата на управлението на активите, което означава, че управляващото дружество няма да избира в кои емисии да инвестира на база доходността им. Въпреки това фондът ще може да влага максимум 40% от средствата си в позиции, с тегло над 5% и до 20% за всички останали.

Фондът ще трябва да държи 5% от средствата си кеш. Expat Bulgaria Sofix UCITS ETF е успял да изпълни тези условия още преди пускането си на пазара, като 87.3% от предварително набраните 470 хил. лв. са били инвестирани в акции от SOFIX, коментира един от управляващите партньори в „Експат капитал“ – Николай Василев.

ETF-ът ще бъде отворен, като ще изкупува обратно акциите си по всяко време. Като причина за това Василев посочи улесняването на инвеститорите, което да привлече и повече чуждестранни институционални акционери. Според него за тях е важно да имат инструмент, който за минимално време и разходи да могат да влязат на пазара. Той също така не изключи листването на фонда и на други пазари, ако се докаже като успешен на българския пазар. Като приходи „Експат капитал“ ще удържа 1% от нетната стойност на активите на годишна база, а разходите първоначално се очаква да достигнат 1.5%.

С набирането на средства се очаква тези проценти да спадат, докато достигнат типичните за този вид инвестиция такси от 0.2% – 0.5%. Управляващият партньор Никола Янков очаква средствата във фонда да достигнат 10 млн. лв. в следващата календарна година. Фондът набира активи чрез първична продажба на дялове в офисите на „Експат“, като те са за по-големи клиенти. На борсата може да се купят вторично книжа, като там минималната вложена сума е 2500 лв.

Интерес за участие

„За да има ETF, трябва да има маркетмейкъри“, коментира Николай Василев. В това отношение фондът е успял да си осигури ликвидна подкрепа. Освен „Бенчмарк финанс“, който беше първият посредник, договорил включване, в последните дни се присъединиха още два. В началото на седмицата стана ясно, че „Първа финансова брокерска къща“ и „Елана трейдинг“ ще станат маркетмейкъри. Последната изпълнява тази роля и в търговията с акциите на „Сирма груп холдинг“.

Задачата и на трите страни е да поддържат оферти „купува“ и „продава“ с минимален обем от 2500 лв. при максимален спред от 5% в двете посоки. Въпреки това и трите дружества обявиха, че освен по-малък спред ще предлагат по-често и по-големи пакети на инвеститорите, информира capital.bg.

Една от целите на фонда е да стане най търгуваната позиция на БФБ с най-голям дневен оборот и брой сделки, заяви Николай Василев. Освен това със съдействието на маркетмейкърите ще се търси възможно най-тесен спред. „Експат капитал“ също ще изкупува пакети акции от SOFIX в замяна за книжа от ETF-а.

Защо SOFIX?

Освен най-разпознаваем за местните и чуждестранните инвеститори SOFIX също така даде повод за оптимизъм. Индексът обърна движението си в последните месеци. След като удари най-ниската си точка в края на април, SOFIX е нараснал с 12.33%. За последната календарна година 12 от 15-те емисии в състава му са поскъпнали, а 9 от тях са изпреварили индекса, който на годишна база се покачва с 6.03%.

Перспективите пред пазара обаче не са приключили. Ръководителят на отдел „Финансови пазари“ в „Елана трейдинг“ Димитър Георгиев коментира за „Капитал“, че очаква SOFIX да продължи да се покачва до края на годината. Според него не е изключено индексът да атакува 500 пункта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *