Заради развитието на технологиите банките ще реформират услугите си

Технологиите се развиват много бързо и банките не могат да останат назад от тези процеси, предстои сериозно реформиране на предлаганите от банките услуги като те станат по-персонализирани за всеки отделен клиент и по-достъпни чрез новите канали за комуникация. Тези изводи направиха водещи банкери на форум днес, организиран от Асоциация „Банка на годината“ на тема иновациите във финансовия сектор, съобщи БТА.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов заяви, че в предлагането на финансови услуги банките вече се конкурират с големите телекомуникационни, ритейл и други компании, които предоставят онлайн услуги и разплащане. Банките са много силно регулиран сектор и това дава конкурентно предимство на други играчи на пазара, но въпреки това банките и банковите клонове няма да изчезнат в следващите години, просто тяхната визия и функция ще се промени, убедени са Андронов и колегите му – ръководители на големи търговски банки, които участваха в дискусията.

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на „Пощенска банка“, заяви, че огромните обеми от информация, които събират банките за своите клиенти, вече активно ще започнат да се използват, за да може персонално на всеки свой клиент банките да предлагат подходящите за него услуги. Това ще оптимизира разходите и ще увеличи печалбите на банките, посочи Димитрова.

Софи Бертин, мениджър корпоративно развитие в SIX Group, Швейцария, отбеляза, че ако преди продуктът е бил предлаган с идеята да се хареса на клиента, сега вече клиентът е този, който казва какъв точно продукт да му бъде предложен. Вече клиентът е в центъра на вниманието на банките, а не продуктът, посочи тя.

Според Андронов използването на личните данни на клиентите, събирани от банките с цел предоставяне на персонализирани продукти, трябва да не бъде прекомерно, за да не се получи обратен ефект – твърде грубо навлизане в личния живот на клиентите. В момента се подготвя и европейска директива в тази
област – за защита на личните данни, събирани от големите компании и банките.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“, заяви по време на форума, че пътят на развитие на банките са именно новите технологии, но някои банки „ще вземат завоя, други – не“.

Това мнение подкрепи и Ираван Хира, генерален директор на „Хюлет-Пакард България“. Според него новите технологии изцяло ще променят банковата индустрия и ако някоя банка не успее да се адаптира към новото поведение на клиентите и новия тип търсене на продукти, тя няма да бъде достатъчно конкурентна на другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *