Застраховането у нас е сред най-стабилните сектори в ЕС в условия на криза

Финансовата криза все още не се е отразила толкова остро на българските застрахователни компании и секторът е един от най-стабилните в целия Европейски съюз по отношение на ефекти, претърпени от другите държави заради кризата. Това обяви пред Re: TV Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ застрахователния надзор.
Агайн подчерта, че предимството на дружествата в България е изключително консервативната политика за инвестирането на средствата им, което в тази ситуация ги предпази от рисковите активи, донесли големи загуби. У нас също има загуби, но те основно са в сектора на общото застраховане и свързанис резултатите по застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“. Агайн напомни, че застраховката се продава на изключително голяма загуба от всички застрахователи, които я предлагат, но бе категорична, че тези загуби няма да доведат до дестабилизация на компаниите и пазара. „Взели сме всички възможни мерки, така че да се следи навреме състоянието на застрахователните компании, наложени са мерки за увеличаване на техните резерви“, добави още Агайн.
Според нея благодарение на приходите от застраховката „Гражданска отговорност на автомобилистите“, автомобилното застраховане, дори и да забави своите темпове на растеж, няма да претърпи сериозен спад, който да се отразимного негативно на дружествата.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *