Застрахователите във Флорида готвят повишение на цените

Влиянието на ураганите, засягащи Флорида стимулира ръста на резервите на световните презастрахователи. Всяка промяна на капацитета на пазара на застраховането срещу урагани в щата влияе силно върху пазарите извън територията на Флорида и САЩ.
Както се посочва в отчета на Aon Benfield, правителството на Флорида увеличи капацитета на фонда с 75%, когато създаде програмата за Временно увеличаване на лимитите на покритие (TICL) след серията урагани от 2005 година. Първоначално програмата беше разработена за три години, като трябваше да достигне таван от до $12 млрд. за миналия сезон. През тази година този презастрахователен капацитет остава непроменен. Фондът може да увеличи размера на средствата евентуално с допълнителни $1-3 млрд. при условие, че емитира дълг.
Така при силна ураганна активност през тази година може да се отвори сериозен дефицит.
През миналата година местното правителство се опита дори да спре програмата TICL. Това накара редица застрахователи да потърсят частно презастраховане, без да опират до Фонда на Флорида.
Допълнителен риск крие евентуалното покачване на презастрахователните тарифи.
Заради това от Aon Benfield смятат, че заради повишената опасност от сериозни разрушения това лято от урагани и тропически бури, вероятно ще се покачат цените на застрахователните полици, а някои компании просто ще напуснат този пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *