Най-високата дефлация в САЩ за последните 59 години срина долара

Покачващите се цени на акциите и добрите макроикономически индикатори накараха инвеститорите да повярват, че края на рецесията е близо и че основния лихвен процент ще почне да се повишава преди края на тази година.
Оповестеният вчера правителствен доклад обаче показа, че през месец май цените са се повишили само с 0,1% докато анализаторите прогнозира ръст от 0,3%. .
Тези данни доведоха до поскъпване на единната валута до 1,3984 долара.
Основният индекс на потребителските цени, който не включва силно воатилните храни и горива се повиши с 1,8% на годишнина база.
Данните за дефицита по текущата сметка на САЩ също доведоха до нарастване на апетита към риск и съответно до понижение на стойността на зелените пари. Докладът показа, че дефицитът по текущата сметка се понижава през първото тримесечие на тази година до 101,5 милиарда долара, което е най-ниският дефицит от четвъртото тримесечие на 2001 година.
Притесненията за ролята на долара като световна резервна валута също натежаха на зелените пари след като лидерите на Бразилия, Русия, Индия и Китай се обявиха за “по-голямо дисквалифицирана не международната парична система”.
Британският паунд поскъпна до 1,6447 долара след като президентът на централната банка на Англия заяви, че вижда знаци на стабилизиране на икономиката на Великобритания. Той допълни, че все още е твърде рано да се намалят правителствените стимули в подкрепа на икономиката.
Днес ще бъдат публикувани данни за продажбите на дребно във Великобритания за месец май. Очаква се те да нараснат с 0,4% след ръста от 0,9% през предходния месец. На годишна база се очаква те да отчетат понижение от 0,1%.
По-късно в САЩ ще се публикува доклад за първоначалните молби за безработица за седмицата до 13 юни. Анализаторите прогнозират леко повишение до 610 хиляди броя спрямо 601 хиляди през предходната седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *