Застрахователните брокери изкараха 81 млн. лв. за шест месеца

Застрахователните брокери са изкарали 81,3 млн. лв. само за първите шест месеца на годината, показват последните данни на Комисията за финансов надзор. 75,2 млн. лв. от сумата идват от посредничеството им за застрахователни компании със седалище у нас, а останалите 6,1 млн. лв. – за чужди застрахователи. В сравнение с първите шест месеца на миналата година приходите им от комисиони са нараснали с 11,8 на сто, показват още данните на финансовия надзор.

За първите шест месеца на тази година брокерите

са докарали на застрахователите 453,4 млн. лв. премийни приходи

от които 413,5 млн. лв. в полза на застрахователи, регистрирани в България. Средната комисиона, която са получили срещу това, е 18,2%, като в случая става въпрос само за застраховките на компании със седалище у нас.

Над 92% от приходите на брокерите от комисиони идват от общото застраховане, а под 8 на сто – от животозастраховането. На годишна база приходите от комисиони в общото застраховане нарастват с 18,6%, а в животозастраховането – с 27,5%. Комисионите на брокерите представляват 18,6% от реализирания чрез тях премиен приход в общото застраховане и 14,5% от реализирания чрез тях премиен приход в животозастраховането.

Едни от най-ниските комисиони в общото застраховане

брокерите получават при сключването на полици „Гражданска отговорност” – малко над 15 на сто. Това е логично, тъй като това са и полиците с най-голям обем продажби – на тях се падат близо 45% от приходите на застрахователите, които идват от брокерите. Най-високите комисиони – почти 36%, се получават при продажбата на застраховки.

Друго голямо перо в приходите на брокерите е от застраховки на сухопътни превозни средства, без релсови (36,5%), следвани от „Пожар и природни бедствия” (6,9%) и „Други щети на имущество” (3,6%). При животозастраховането реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход е основно по застраховка „Живот” и рента (68,6%).

За цялата минала година застрахователните брокери са продали полици за 851,5 млн. лв., от които 765,5 млн. лв. – на компании със седалище у нас. Комисионите, които са получили за цялата 2013 г., са близо 145 млн. лв. Средният процент на комисионата през миналата година е бил малко по-висок – 18,9 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *