Застрахователният сектор отчита спад от 6.5% на годишна база

За периода януари-май 2010 г. записаните премии в общото застраховане /включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност/ са в размер на 567.145 млн. лв., а в животозастраховането – в размер на 92.778 млн. лв. Това показват данните на Комисията за финансов надзор /КФН/ от отчетите на застрахователите и дружествата по доброволно здравно осигуряване към края на месец май 2010 г. Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 6.9% в общото застраховане и спад от 4.1% в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 6.5%.

Най-голям дял в портфейла на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Автокаско” – 36.5% и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” – с 35.7% и общо 72.2% от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”, които заемат дял 18.3% от общия премиен приход.
Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС”, „Летателни апарати”, „Обща гражданска отговорност”, „Гаранции”, „Заболяване” и „Правни разноски”.
Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец май тази година, продължава да заема застраховка „Живот” и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 69.711млн. лв. и формират 75.1% от премийния приход, генериран в сектора. Застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4.3% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 3.987 млн. лв.
Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по „Постоянна здравна застраховка” и по „Допълнителна застраховка”.
Към края на месец май 2010 г. дружествата по доброволно здравно осигуряване реализират брутен премиен приход от 21.601 млн. лв., с което се отчита ръст от 9.1% на годишна база.
Най-висок относителен дял в премийния приход по доброволно здравно осигуряване заемат пакетите „Други здравноосигурителни пакети” – с 32.6% и „Извънболнична медицинска помощ” – с 22.3%.
Броят на здравноосигурените лица по действащи договори към края на май 2010 г. възлиза на 191495.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *