Застреляха известен руски бизнесмен в Москва

Известният бизнесмен от руско-еврейски произход Шабтай фон Калманович, собственик на водещ женски отбор по баскетбол в Москва, беше застрелян вчера в руската столица, съобщи прокуратурата, цитирана от АФП.
Калманович, който е собственик на отбора „Спартак“, е бил прострелян от неизвестни нападатели, съобщи ръководителят на следствения комитет към прокуратурата в Москва Анатолий Бахмет, предаде БГНЕС. По колата на Калманович „Мерцедес“ е стреляно 20 пъти с две оръжия – автомат и пушка помпа от преминаваща лека кола „Лада“. По предварителна информация, в тялото на бизнесмена са намерени 6-7 куршума, а останалите са попаднали в колата.
Следственият комитет към руската прокуратура приема за основна версия, че убийството е поръчково, предаде РИА Новости, цитирана от БТА.
Бизнесменът е сред хората, отделяли най-много средства за баскетбола в Русия през последните над 10 години. За европейския клубен шампион по баскетбол за жени „Спартак“ – Московски регион, през миналия сезон игра и американката с български паспорт Ноел Куин.
62-годишният Шабтай фон Калманович е много известен бизнесмен, роден в Литва, и прекарал голяма част от живота си в Израел, предаде Дарик. В средата на 90-те години на 20 век той прави компания с популярния естраден певец Йосиф Кобзон, и оттам започва да гради голям бизнес. Една от фирмите на Калманович води в Русия певци като Майкъл Джексън, Лайза Минели и Хосе Карерас. В началото на 80-те години Шабтай Калманович е смятан за един от най-богатите руски имигранти в Израел. Той прекарва шест години – от 1988 до 1993 в затвор в Израел, по обвинения в шпионаж в полза на СССР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *