Първи отрасъл излиза от кризата

Един от първите отрасли, където финансовата криза започва да отшумява, това е дървопреработвателната ни промишленост.
За разлика от мебелистите дървопреработвателите леко се оттласкват от дъното, тъй като при тях кризата започна още в средата на миналата година и пикът вече отминава, коментира пред БТА председателят на браншовата камара на дървопреработващата и мебелна промишленост Калин Симеонов.
Над 50 процента от фирмите в дървообработващата промишленост у нас очакват увеличаване на оборотите до края на 2009 г. с 5 до 15 процента. Около 30 на сто от фирмите смятат, че ще запазят сегашните си обороти и само около 5-6 процента очакват спад. Увеличаване на персонала до края на тази година планират близо 30 процента. При 60 процента от фирмите обаче липсата на кадри е много голям проблем.
Над 70 процента от фирмите в бранша планират от 0,5 до 2,5 млн. лв. инвестиции до края на годината, като те ще са главно за технологично обновление /35 на сто/. По оперативни програми ще кандидатстват над 24 процента. До края на годината спадът в продажбите на мебелните предприятия вероятно ще достигне 40 процента поради рязко намалялото търсене на вътрешния пазар, прогнозира Симеонов.
По данни на търговските вериги търсенето на мебели е намаляло с 50 процента спрямо същия период на миналата година. Това опровергава прогнозите на статистиката от края на миналата година, според които очакванията на бранша са били за 15-процентно увеличение в производството на мебели, коментира още шефът на камарата. С намаляване на пика в строителството и увеличените продажби на жилища с ипотеки се отразява и на вътрешното търсене на мебели, коментират от бранша. Според данни на статистиката производството на мебели в България за 2008 г. се е увеличило с 3,2 процента. През лятото на 2009 г. обаче рязко е намаляло търсенето на строителна дървесина и много дървообработващи фирми в момента имат затруднения.
При мебелната промишленост положението в момента е малко по-добро, но търсенето е спаднало значително. Наблюдава се спад от около 20-25 процента на цените на мебелите. Има фирми, които са готови да продават дори под себестойността на продуктите, само за да си осигурят финансиране. Спад с около 25 процента имало и при поръчките за оборудване на хотели, ресторанти и търговски обекти.
Развитието на износа на мебели и дървени изделия от България през последната година също показва спад. Изнасят се главно елементи за палети, плочи и по-малко строителна дървесина. От мебелите се изнасят столове, тапицирани мебели и мебели от масивна дървесина, главно дъб. До юни вносът на мебели е спаднал с 40 процента, а износът – с 30 на сто. От камарата коментират, че българските компании, които произвеждат мебели, изнасят по-голяма част от произведената продукция.
Относно дървения материал импортът отбелязва намаляване с 50 процента, докато при експорта от България нивата са спаднали с минималните 8 процента. Фирмите от мебелната промишленост имат проблеми при осигуряването на суровини от местни източници заради липсата на нов Закон за горите, твърди председателят на Браншовата организация. Той уточни, че камарата е предложила промени в текстовете в закона, които все още не са одобрени от правителството и това ще може да стане най-рано през пролетта на идната година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *