Захарта поевтиня с 30% за година

Захарта се оказва най-драстично поевтинялата стока за 2014 г. Цената й се е стопила с 28 на сто за година, като миналият януари килото на едро е вървяло по 1,37 лева за килограм, а сега е едва 98 стотинки. Това съобщи вчера Антонина Белопитова, анализатор на Софийската стокова борса. Шефът на борсата Васил Симов допусна, че заслуга за спада в цената има сивият сектор на пазара.
Българските захарни рафинерии обаче сочат политиката на Брюксел.

„Основната причина за поевтиняването на захарта е регулаторната политика на ЕС. През 2010 г. захарта рязко поскъпна, като в България достигна 2 лв./кг. Тогава ЕК реши да допусне в общността извънреден внос на бяла и сурова захар. Вследствие на това решение в момента се стигна до излишъци на пазара и съответно наблюдаваме обратния процес – значително поевтиняване на захарта”, коментира пред “Труд” Красимир Добрев, търговски директор на “Захарни Заводи” – Горна Оряховица.

С 11% е поевтиняло и олиото на пазара. Преди година по същото време цената на едро за пласмасови бутилки от 1 литър е била 1,79 лв., а сега е 1,60 лв., посочиха от Софийска стокова борса. За същото време също с толкова е поевтиняло и нерафинираното слънчогледово масло на борсата в Ротердам. “Най-вероятно обаче олиото ще е стоката, която ще поскъпне през следващите месеци. Причината е, че в световен мащаб се очаква бъдещата реколта да е с 3 млн. тона по-малко и общото количество да достигне до 40 млн. тона”, коментира Антонина Белопитова.

Друга аномалия в момента е, че за първи път житото у нас поевтинява през зимата, въпреки че това е времето, когато се трупат разходи за съхранението му в хамбарите. Средно цената в страната е намаляла с 9%, но реалният спад стига до 25 на сто. На 3 януари 2014 година цената е била 240 долара за тон, а на 25 януари т.г. е 180 долара за тон, сочат данните на стоковата борса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *