Производствената дефлация в България се задълбочава

Производствената дефлация в България се задълбочава. В края на 2014 г. цените на производител на вътрешния пазар падат с 1.2% на месечна и 0.9% на годишна база.

През декември намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост – с 2.0%, и в добивната промишленост – с 1.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

Спрямо същия месец на миналата година намаление на цените има в преработващата промишленост – с 3.4%, и в добивната промишленост – с 0.8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение, с 3.3%.

Общият индекс на цените на производител, в който се отчита и данните за външните пазари, през декември 2014 г. пада с 1.7% спрямо предходния месец и с 1.6% в сравнение със същия месец на 2013 година.

Данните на НСИ показват, че влиянието на рязкото поевтиняване на петрола през втората половина на 2014 г, върху българската промишленост е ограничено. Дефлацията се дължи по-скоро на ограниченото търсене на вътрешния и външните пазара, а не толкова на по-евтините суровини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *