Захарта у нас най-скъпа в света

Държавата купува 35 хил. тона жито по 225 лева

Държавният резерв ще изкупи 35 000 тона хлебна пшеница II Б група през Софийската стокова борса, стана ясно още вчера. От резерва са обявили котировки „купува“от 225 лева за тон без ДДС. Търси се продавач.Захарта, която се продава на борсата у нас, е най-скъпата в света. Тя се предлага за 1300 лв. за тон, докато в Лондон цената е около 400-402 долара, съобщиха от Софийската стокова борса.

„Не може да се твърди, че ядем най-скъпата захар, защото цените на дребно не са се вдигали. Даже сега са по-ниски на едро, отколкото в началото на годината“, поясни Антонина Белопитова, експерт от ССБ. Тя потвърди, че захарта ни действително е по-скъпа от тази, която се предлага на борсите в Лондон и Ню Йорк. Това са пазарите, които софийската борса следи.

Така е открай време, защото производителите у нас я държат на склад и вдигат спекулативно цените. Макар котировките у нас да са по-високи, поскъпване през последните месеци няма, казаха от Софийската стокова борса (ССБ).

От януари до септември цените са били около 1250-1300 лева за тон, а през октомври са паднали до 1125 лева за тон. Кило захар на дребно върви 1,35-40 лева.

„Това, че цената на борсата в Лондон е по-ниска, не означава, че захарта ни е най-скъпа. Напротив, търговците на едро от Европа я продават 650-70 евро за тон“, коментира пък собственикът на „Захарни заводи“-Горна Оряховица Георги Узунов. Той поясни, че ценообразуването на захарта в ЕС е строго регламентирано и сладката стока ще поскъпне след влизането ни на общия пазар. Затова и някои търговци я задържали, за да я продадат по-скъпо догодина.

Според Узунов проблемът идвал и от несправедливото разпределяне на квотите за внос, тъй като други заводи все още имат количества от техния дял, а „Захарни заводи“ я е изчерпал и сега купува суровина с 50% мито.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *