Петролът трайно под 58 долара за барел

Петролът продължи да поевтинява, като вчера фючърсите на суровия петрол с доставка през декември регистрираха понижение от 0.83 долара до ниво от 57.88 долара за барел.

По време на азиатската борсова сесия суровината се задържа на посочените нива в очакване на по-нататъшни сигнали, които да определят по-нататъшното движение в цената.

Понижението в цената на петрола през последните два дни се дължи на данните за запасите на петрол в САЩ за изминалата седмица, отчели ръст с 2 млн. барела до 334.3 млн. барела.

Инвеститорите пренебрегнаха понижението в запасите на дестилирани горива с 2.7 млн. барела до 141.3 млн. и в тези на бензина с 2.8 млн. барела до 204.6 млн. барела.

В същото време пазарните участници очакват по-нататъшни доказателства за реално въвеждане на производствените ограничения, приети преди няколко седмици от ОПЕК.

Понижението в цената на петрола се определя и от все още относително топлото за сезона врема в САЩ. Със застудяването му обаче анализаторите прогнозират, че поевтиняването на суровината може да спре и ръстът в цената да се възобнови първоначално към 60 долара за барел.

Спад регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като фючърсите на отоплителното гориво загубиха 0.22 цента от стойността си до ниво от 1.6375 долара за галон с доставка през декември, а тези на бензина загубиха близо 0.5 цента от стойността си до ниво от 1.4579 долара за галон.

След ръста си от последните дни цената на златото загуби 2.2 долара от стойността си до ниво от 625 долара за тройунция. Вчера благородният метал поскъпна с 8.5 долара до 627.20 долара за тройунция.

Силно повишение вчера регистрира и цената на среброто с 0.175 цента до ниво от 12.65 долара за тройунция с доставка през декември.

На фона на понижението в цената на петрола и петролните продукти разнопосочно приключи днешния ден за азиатските индекси. Японският Nikkei 225 се понижи с 0.15% до 16 250.02 пункта, а тайванският претеглен индекс добави 1.2% към стойността си до ниво от 7 1661 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *