Зашеметяващи цени на жилищата в балканските столици

Цените на жилищата в столиците на балканските страни от някогашния комунистически блок са се повишили драстично, като в София например те достигат зашеметяващите 3500 евро на квадратен метър, посочва в специалната си тема за деня гръцката агенция АНА-МПА.

В центъра на албанската столица цените на апартаментите са от порядъка на 2200-2400 евро за квадратен метър. Тирана и околностите й привличат интереса освен на местните строителни фирми, и на турски, италиански и гръцки предприемачи. Гръцкият бизнесмен Илия Кацури например развива мащабна строителна дейност в Албания още от началото на 90-те години, а в момента една от най-луксозните сгради в центъра на Тирана, на име „Кулата на Самос“, е именно негово дело.

В София цените на жилищата тръгват от 650 евро на кв.м. и стигат до необозримите 3500 евро на кв.м., както в центъра на града, така и в околностите. Напоследък се наблюдава повишение на цените и на земеделските парцели около българската столица, като има случаи парцели от декар и половина да се продават за 200 000 евро.

Средната цена на квадратен метър в Букурещ е 1700 евро, което е повече от съответните цени в Берлин. Парадоксално, румънците си купуват жилища, въпреки че средната заплата в страната, според данните за октомври, е само 400 евро, докато в Берлин тя е 1500 евро.

В луксозните белградски квартали Дедине и Сеняк цените достигат 2400 евро на квадратен метър, а в центъра на черногорската столица Подгорица са от порядъка на 2700 евро на кв.м. На общия фон цените в македонската столица изглеждат „средно“ високи – в центъра на Скопие жилищата вървят по 900-1300 евро на квадратен метър./БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *