Общините определят местните данъци и патента догодина

Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, според които от началото на 2008 година се въвежда плосък данък в размер на 10 процента.

Депутатите приеха на първо четене и промените в Закона за местните данъци и промени в Закона за общинските бюджети, според които реално се дава ход на финансовата децентрализация. Депутатите обсъждат бюджета на Здравната каса за следващата година.

С въвеждането на плоския данък от 10 процента от следващата година ще отпадне семейното подоходно облагане, с което родителите имат право да намаляват данъчната си основа. Запазват се обаче данъчните облекчения за допълнително доброволно осигуряване и застраховки „Живот”. Предвижда се намаление от 7 на 5 процента на ставката по данъка за облагане на доходите от дивиденти, както и понижаване от 15 на 10 на сто на ставката за авансовите вноски, които физическите лица са задължени да правят през годината.

От следващата година патентът вече ще е местен данък и ще се определя от общинските съвети. Те ще определят и размера на данък „Сгради” и данъка при даренията, като максималният размер може да е до два пъти от тазгодишния. Местните власти ще определят и стойността на данъка върху превозните средства. С одобрените на първо четене промени в Закона за общинските бюджети на кметствата няма да се преотстъпва данъка върху доходите от физическите лица. Финансирането на делегираните от държавата дейности ще става чрез обща доплъваща субсидия.

Депутатите обсъждат бюджета на Здравната каса за 2008 година. Предвидено е приходите да са около 1,5 млрд. лв., а разходите близа 1,7 млрд. лв. Най-много средства от тях ще отидат за болнична помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *