Защитата на правото на собственост в България се влошава.

България отбелязва рязко влошени резултати при защитата на правото на собственост, като оценките й са под средните за света. По този показател страната се нарежда на 68-мо място в света и на 12-о място (от общо 19) в региона на Източна Европа и Централна Азия – между Македония и Хърватия. Това показва тазгодишното издание на международния индекс „Право на собственост“, представен в България от Института за пазарна икономика. Индексът оценява защитата на собственост по света, като в изданието за 2015 г. са включени 129 държави. Държавите са оценявани в три области – правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Средният резултат в света е 5.3 т. от максимални 10 т., а на първо място в класацията отново е Финландия, следвана от Норвегия, Нова Зеландия, Люксембург и Сингапур. Защитата на частната собственост (кражба на активи, неправомерно прехвърляне на фирми и т.н.) е важно условие за развитие на бизнес и предприемачество в една икономика. Изследванията показват, че колкото по-голяма е защитата, толкова е по-голям просперитета на една държава и нейните граждани.

Проблемът: Съдебната власт

Основната причина за резултата на България е сериозното намаление на оценката за „независимост на съдебната власт“ – индикаторът, при който традиционно България има изключително ниски резултати (виж таблицата). Спадът не е учудващ, като се имат предвид скандалите в съдебната власт по обществено значими казуси и дела в последната година – съмнения в случайното разпределение на дела, данни за конфликт на интереси при конкретни търговски дела, немотивирани и непоследователни решения на ВСС, аудиозаписи, в които висши магистрати твърдят, че изпълнителната власт упражнява влияние върху съдебната чрез лобита във ВСС, и т.н., коментират от ИПИ. Това предопределя и ниските резултати по индикаторите „върховенство на закона“ и „контрол над корупцията“.

Влошените оценки за правната среда пък водят до липсата на ефективни механизми за защита на правото на физическата и на интелектуалната собственост. Така например най-ниската оценка при правото на интелектуална собственост за поредна година е при пиратството на авторски права. То продължава да е широкоразпространено и по никакъв начин правораздаването не му влияе.

Връзката с благосъстоянието

Защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието – колкото по-лоша е тя, толкова по-малко инвестиции, по-ниски доходи и по-бавен икономически растеж, показва изследването. При съпоставката на резултатите от индекса и икономическото представяне на държавите се забелязват сериозни разлики. Така например държавите от най-горната една пета на класацията се радват на 24 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение с тези от най-долната една пета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *