Повече контрол над инвалидните пенсии ще има най-рано през 2017 г

Затягането на контрола при отпускането на инвалидните пенсии и ограничаването на злоупотребите се отлагат най-рано за 2017 г. Това стана ясно от думите на социалния министър Ивайло Калфин. Той твърдеше, че до април тази година заедно със здравното министерство ще представят концепция за реформа в системата на ТЕЛК. Сега обаче се оказва, че концепциите ще са две, а мерките, които засят Националния осигурителен институт, ще започнат да действат най-рано през 2017 г. Догодина ще се пишат промените в законите.

Последното предупреждение за страната ни, че спешно е необходима реформа за инвалидните пенсии, дойде от Международния валутен фонд. Бизнесът у нас също отдавна алармира, че около 1.5 млрд. лв. годишно се източват с инвалидни пенсии. От НОИ също признават, че при висока безработица и затягане на условията за пенсиониране хората търсят вратички чрез този вид пенсия. На фона на намаляващия брой на пенсионерите у нас инвалидните пенсии за последните 15 години се увеличиха с почти 300%. В последните няколко години всяка трета нова пенсия е инвалидна.

Идеята на Калфин е НОИ да може да праща хората с ТЕЛК на повторни медицински изследвания при съмнения за фалшиви решения. В момента експертите от осигурителния институт проверяват само изрядността на документите, но не могат да изискат повторна експертиза. „Така, ако в системата веднъж влезе едно фалшиво решение на ТЕЛК, не може никога да бъде хванато“, коментира Калфин. Според данните НОИ обжалва едва 2% от решенията на ТЕЛК. Министърът ще предложи да има две комисии – едната ще е медицинска, която ще преценява степента на увреждането. Втората ще е трудова – тя ще преценява дали и какво може да работи човекът със съответния ТЕЛК. Отпуснатите вече инвалидни пенсии няма да се спират, докато не изтече решението за ТЕЛК. Намеренията на социалния министър са хората, които могат да работят, да бъдат подпомагани за това. Не е ясно как ще става това обаче, при положение че и в момента работодателите отказват да наемат хора с увреждания. „Хората си крият ТЕЛК-овете, за да ги вземат на работа“, заяви министърът. Здравното министерство би трябвало да разработва мерки за подобряване на работата на комисиите, стана ясно от обясненията на Калфин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *