Защо високотехнологична Япония все още използва касетофони и факсове

Япония има славата на държава, обсебена от роботи и технологични джаджи. Нацията е на челните места по производство на новаторски продукти. Картинката в много от офисите в страната обаче е доста различна,разказва Майкъл Фицпатрик, репортер на Би Би Си.

Япония е държава, в която все още хората вършат работата на светофарите, а използването на софтуер на 10 и повече години е в реда на нещата за много от големите компании. В магазините за офис оборудване може да намерите дори касети и факс машини. Дори технологични гиганти като „Сони“, отговорни заредица нововъведения, все още използват факс.

В страната, дала на света уокмена, касетите все още са широко разпространени. На снимката: Първият модел уокмен на „Сони“ на специална изложба през 2009 г., посветена на 30-годишнината от създаването му.

„Като цяло японските компании изостават между 5 и 10 години с прилагането на новите технологии в офисите си в сравнение с чуждестранните фирми“, разказва Патрик Маккензи, директор на софтуерната компания Starfighter, която оперира в Токио и Чикаго.

Като се има предвид, че Япония е страната, създала първата система за безконтактни плащания, влака-стрела и уокмена, този факт буди най-малкото любопитство. В Страната на изгряващото слънце може да купувате стоки чрез смартфона си, но на практика никой тук няма електронен портфейл. Същото важи и за използването на Skype в офиса или на други широко разпространени в останалите държави услуги за съхранение на файлове, като Dropbox например.

Въпреки това Япония може да се похвали с една от най-добрите интернет мрежи в света.

Написани на ръка факс съобщения

Според Йоджи Отокозава, директор на базираната в Токио фирма за IT консултиране Interarrows, корпоративна Япония не е първенец в използването на дигиталните технологии, тъй като двигател на третата по големина икономика света не са мултинационалните компании, а малкият и средният бизнес (99.7% от всички 4.2 милиона фирми в държавата). Обикновено този род компании са, меко казано, консервативни, обяснява Отокозава.

„Те често предпочитат обикновена поща или факс за бизнес комуникацията си. Понякога получаваме факс съобщения, написани на ръка, което означава, че тези фирми не използват дори софтуер за текстообработка като Word.“

Бюрокрация

Дори някои от световноизвестните гиганти на Япония са доста изостанали в технологично отношение. Трудно е обаче да се намери човек, склонен да говори за този феномен в страна, където лоялността към работодателя е норма на поведение.

„С течение на времето се примиряваш, че компания, която се гордее, че е лидер в света на технологиите, кара служителите си да използват електронна поща, която изглежда така, все едно е правена през 1997 г.“, обяснява в Twitter анонимен служител на известен японски хай-тек гигант.

Дори технологични гиганти като „Сони“ използват факс в бизнес комуникациите си.

„За пращане на имейли и вътрешна комуникация използвахме услугата Cyboz, която е единствено текстово базирана. Сървърите ни имат много малка памет, така че всеки месец се налага да трием или преместваме стари имейли“, допълва същият служител пред Би Би Си.

Мениджърите насърчават и изпращането на информация, записана на дискове, по обикновената поща заедно с формуляри за попълване на ръка. Предложения за използване на услуги като Dropbox най-често биват отхвърляни.

„Ужасяващо консервативни“

„Ако това отношение действително е толкова широко разпространено, това би обяснило кризата с производителността на японските компании“, обяснява Рошел Коп, основател на Japan Intercultural Consulting – международна фирма за обучение и консултантски услуги с фокус бизнес средите в Япония.

Много от фирмите все в Япония все още използват услугите на традиционната поща.

Коп разказва: „Фирмите в САЩ са с много по-висока производителност, защото служителите им имат достъп до най-добрите технологии в света. САЩ са технологичен лидер (…) IT отделите в японските фирми са ужасяващо консервативни и идеята да свържат компютрите си с външния свят никак не им се нрави. Те се боят от кражба на данни и хакерски атаки.“

Хора, а не роботи

Така се оказва, че въпреки имиджа на високотехнологична нация голяма част от корпоративния сектор в Япония предпочита да използва хора, а не машини, когато това е възможно. В крайна сметка всички тези факсове не могат да се изпратят сами. Този подход може и да помага за поддържане на ниски нива на безработицата – едва 3.4%, но пречи за повишаването на производителността и не насърчава предприемаческия дух.

Внедряването на изкуствен интелект и роботи в свят, чиято икономика все повече ще разчита на технологиите, едва ли ще бъде спряно от подобно отношение. Но корпоративна Япония явно смята, че си струва да опита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *