Продажбите на роботи в Китай ще нараснат тройно до 2018 г.

Продажбите на роботи в Китай ще се увеличат почти тройно до 2018 г., противодействайки на забавянето на икономиката, обяви Международната федерация по роботика (IFR).

Китай се опитва да модернизира индустриалното си производство и смята роботите за основна сфера на растеж на фона на недостига на работна ръка и бързото покачване на заплатите, предава Ройтерс.

Разпространението на роботите във втората по големина икономика в света все още е значително по-слабо от това в други големи индустриализирани икономики – само по 36 робота на всеки 10 000 работници в производството, докато в Южна Корея са 478, в Япония – 315, в Германия – 292, а в САЩ – 164.

Базираната във Франкфурт IFR обяви, че годишните продажби на роботи в Китай ще се увеличат до 150 000 до 2018 г. от 57 000 през 2014 г.

„Индустрията с роботи се радва на бърз растеж – напълно необезпокоявана от периода на икономически сътресения, който преживяват други сектори на китайската индустрия“, посочва секретарят на China Robot Industry Alliance Сун Сяоган.

Местният пазар на роботи все още е доминиран от чуждестранни играчи като ABB, Kuka и Yaskawa, но Китай насърчава своите производители със субсидии и броят на местните фирми, занимаващи се с роботика, нараства бързо.

Малка част от тях разполагат със собствена технология и не успяват да се конкурират добре само на ценова база, но в дългосрочен план се очаква индустрията с роботи да се превърне във водеща в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *