Защо икономическият ръст в Европа расте, а доходите намаляват?

Страните от Европа демонстрираха ръст в икономиката през миналата година. Но заедно с позитивните данни за динамиката на брутния вътрешен продукт, Старият континент дава и негативни сигнали. Изходът от рецесията не е съпроводен с повишение на благосъстоянието на гражданите дори в най-силната икономика като Германия. Голям проблем се явява и дефлацията, която влияе негативно върху доходите и инвестициите.

Немският съюз на благотворителните организации (Der Paritätische Wohlfahrtsverband, DPW) публикува данни за нивото на бедност в Германия. По данните на DPW, броят на хората, които живеят под чертата на бедността, е 12,5 млн., или 15,5% от общия брой на населението. Това е най-високият показател в историята на страната след обединението на ФРГ и ГДР през 1990 г. По данни на Евростат, средният доход в Германия е около €2000 на месец за семейство от четири души (двама възрастни и две деца до 14 години).

Броят на бедните расте непрекъснато – още през 2012 г. те са наброявали около 12,1 млн. души или 15,1% от населението.

При това, както съобщава Евростат, числеността на населението през последните 10 г. намалява – ако през 2005 г. в Германия са живели 82,5 млн. души, то в края на миналата година населението е наброявало 80,78 млн. души.
Според директора на DPW Улрих Шнайдер, „никога бедността в Германия не е била толкова висока, а регионалните различия не са били толкова силни“. Бремен, Берлин и Мекленбург се сочат за районите с най-висока бедност. В рисковата група се намират безработни, самотни майки, хората без образование и пенсионерите. По информация на съюза, от 2006 г. насам числеността на бедното население се е увеличила с 48%. В предишните години Германия бе сред европейските лидери по темповете на ръст в БВП. Икономиката на страната се разви с 1,6%, когато показателите за Еврозоната бяха 0,9%, а за ЕС – 1,4%. Според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, немският БВП ще порасне тази година с 1,1%, а следващата – с 1,8 на сто. Това означава, че икономическият ръст не води до повишаване благосъстоянието на повечето граждани на Германия. Подобна ситуация се наблюдава и в повечето от другите развити страни, както и в САЩ, чиято икономика нараства с дори още по-високи темпове от германската (2,4% през 2014 г).

Професорът от катедрата по световна политика Максим Братерски отбелязва, че реалните доходи на повечето американци, отчитайки инфлацията, не са нараснали от 70-те години на ХХ век.

Проблемът с намаляването на стандарта на живот е свързан и с това, че последствията от глобалната криза от 2008 г. далеч не са преодолени напълно. Във всички развити икономики властите тръгнаха по пътя на създаването на нископлатени работни места и позиции с непълно работно време. Така хората не се водят безработни, но техните доходи се оказват крайно ниски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *